Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sijmons: ‘Nieuwe werkwijze ACM is een consequente ontwikkeling’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Fuserende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra moeten de zorg gedetailleerder in kaart brengen. Dat stelt de ACM in de aangepaste werkwijze. De kartelwaakhond beoordeeld fusieplannen voortaan tot op patiëntengroep niveau. 'Daar zit een logica achter', aldus hoogleraar gezondheidsrecht Jaap Sijmons.
ACM, fusie, zorg, ziekenhuizen
Foto: iStock

Dat verklaart de ACM in de nieuwe werkwijze voor het melden van een zorgfusie.

Gevolgen fusie

In de nieuwe werkwijze moeten zorgorganisaties gedetailleerdere informatie aanleveren voor de analyse van de productmarkten. Voorheen hield de ACM geen rekening met de verscheidenheid in het zorgaanbod binnen individuele aanbieders. Maar om de gevolgen van fusieplannen beter te overzien, stelt de kartelwaakhond dat instellingen voortaan per patiëntgroep moeten beschrijven welke keuzemogelijkheden er overblijven voor zorgverzekeraars en verzekerden.

Daarmee zet de ACM de patiëntgroepen – zoals artrose, infectie- en leverziekten – centraal en dus ook de zorgvraag van de patiënt. Bij de melding van een fusie moet een ziekenhuis of zbc voortaan voor elke patiëntengroep informatie aanleveren over het eigen zorgaanbod.

Concurrentiedruk

Bovendien moet de instelling aangeven welke concurrenten er voor dit aanbod zijn bij basiszorg en complexe zorg. ‘Zo krijgt de ACM beter inzicht in verschillen in het zorgaanbod.’ Een van de voornaamste te beoordelen criteria bij fusies is de resterende concurrentiedruk. Niet elk ziekenhuis kan namelijk een complexe behandeling uitvoeren. ‘Als de ene fusiepartij wel bepaalde vormen van complexe zorg kan aanbieden, maar de andere niet, oefenen zij voor deze zorg geen concurrentiedruk op elkaar uit en dient deze zorg niet in de beoordeling meegenomen te worden’, aldus de toezichthouder.  ‘Onze verscherpte aandacht voor de concurrentierisico’s bij ziekenhuisfusies past bij de ontwikkelingen om ons heen’, meldde bestuursvoorzitter Chris Fonteijn, eerder al aan Zorgvisie.

Gespecialiseerd aanbod

De ACM meldt dat deze nieuwe aanpak aansluit op de ontwikkelingen in het zorgaanbod in de praktijk. ‘We zien namelijk dat instellingen steeds meer verschillen in de mate waarin zij bepaalde zorg kunnen aanbieden.’ De kartelwaakhond ziet dat ziekenhuizen zich steeds meer specialiseren door het kiezen van een bepaald zorgprofiel.

De introductie van volumenormen van wetenschappelijke verenigingen kunnen ook een reden zijn dat ziekenhuizen voor specialisatie kiezen en bepaalde specialismen afstoten.

Logica

Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat bij Nysingh advocaten, beschouwd de nieuwe werkwijze als een ‘consequente ontwikkeling’ bij de toezichthouder. ‘Zie het kort gezegd maar zo: bakstenen gebouwen concurreren niet met bakstenen gebouwen, maar functies met functies.’ Hij vertelt dat het denken in zorgfuncties achter de hoofdlijnenakkoorden schuilt. ‘Maximale doelmatigheid is door die flexibilisering beoogd.’

Sijmons vindt het een positieve ontwikkeling dat fuserende instellingen voortaan de concurrentie per patiëntgroep moeten aangeven. ‘Daar zit een logica achter.’

Onderzoek ACM

De nieuwe werkwijze sluit aan op onderzoeken die de ACM in 2016 en 2017 heeft verricht over de gevolgen van volumes, kwaliteit en prijzen. Toen concludeerde de waakhond dat de behandelprijzen soms waren gestegen, terwijl er geen aantoonbare kwaliteitsvoordelen waren.

‘Ook andere partijen wijzen op de risico’s van fusies. De ACM heeft hierop aangegeven dat zij voortaan verscherpt aandacht heeft voor de mededingingsrisico’s van fusies.’ Door de fusie per patiëntengroep te analyseren, hoopt ze waakhond beter inzicht te verwerven in eventuele risico’s.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.