Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Actie Abvakabo FNV bij Pleyade loopt uit de hand

Vakbondsleden van Abvakabo FNV en SP-Kamerlid Paul Ulenbelt zijn vandaag door de politie gesommeerd een locatie van Arnhemse zorgaanbieder Pleyade te verlaten. De medewerkers voerde onaangekondigd actie.
Actie Abvakabo FNV bij Pleyade loopt uit de hand

Afgelopen woensdag deden de medewerkers nog aangifte bij de politie van diefstal van vakbondsinformatie door de zorginstelling. Ook doen de medewerkers melding bij de politie van schending van hun vakbondsrechten door het bestuur van Pleyade.

Werkonderbreking

De medewerkers vragen met de acties aandacht voor de manier waarop Pleyade Abvakabo FNV tegenwerkt, zo schrijven zij in een persbericht. Begin november vond op een van de locaties een werkonderbreking plaats, waarbij tachtig procent van het verpleeghuis twee uur lang het werk neer heeft gelegd. Direct na de werkonderbreking heeft Pleyade aangekondigd dat medewerkers van de vakbond niet meer welkom waren in de organisatie. Het bestuur dreigde volgens de bond met het inzetten van politie op het moment dat vakbondsmedewerkers het terrein zouden betreden. Ook is er volgens de actievoerders vakbondsinformatie van de medewerkers in beslag genomen, en is tegen sommige medewerkers verteld dat ze niet met de vakbond mogen praten.

Landelijke campagne

Manager P&O en Communicatie Anneke van den Burg van Pleyade is verbaasd over de acties van de vakbond. ‘Dit heeft alles te maken met de landelijke campagne die Abvakabo FNV de laatste tijd voert voor de punten die zij bij de landelijke CAO onderhandelingen niet heeft weten binnen te halen. Die proberen ze nu bij lokale zorginstellingen af te dwingen. Pleyade is in deze ‘organising strategie’ samen met een aantal andere zorginstellingen tot pilot verheven. Veel medewerkers melden inmiddels dat zij geïntimideerd worden door de Abvakabo en continue gestoord worden in hun werkzaamheden door het op willekeurige momenten van de dag binnenvallen van de Abvakabo op de locaties van Pleyade.’ Volgens Van den Burg heeft Pleyade na de werkonderbreking begin deze maand, mede op basis van bovenstaande signalen van medewerkers, de bond gezegd voortaan aan te kondigen wanneer ze haar leden wil bezoeken om hen te informeren. Daarbij is ook vergaderruimte en koffie en thee aangeboden. Dat weigert de bond die zich vandaag demonstratief door de politie heeft laten verwijderen van één van de Pleyade locaties. ‘Die landelijke campagne van Abvakabo begint echt absurde vormen aan te nemen’, aldus Van den Burg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ActiZ wil met vakbond optrekken tegen banenverlies

Stakingsacties Abvakabo FNV in verpleeghuiszorg

19 REACTIES

 1. Beste Joris, toevallig ben ik lid van een andere partij en vele met mij. Wakker ben ik altijd al. Ik denk dat je alleen ziet wat je wil zien en voorbijgaat aan de goeie dingen die een vakbond doet. Ik denk dat je teleurgesteld ben en in in zekere mate gefrustreerd, anders doe je zulke uitspraken niet en doe je goedwillende vakbondsleden tekort. En het woordje coup is ingebracht door de pers, het heet vernieuwing en dat is best goed. Je moet zeker niet blind zijn op een veranderende maatschappij. Dus wat de jongeren willen is bijzonder goed te noemen, Je moet altijd blijven vernieuwen. Maar ik proef veel haat. Dus is dit mijn laatste bijdrage over dit onderwerp. Maar doe voortaan niet meer van die verschrikkelijke uitspraken.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik kan begrijpen dat in uw situatie emotie een erg grote rol speelt, lijkt me vreselijk om zo machteloos te zijn.
  Echter het gaat er hier om dat een vakbond deze situatie willens en wetens compleet uit de hand laat lopen. En dat is destructief voor een gezamelijke toekomst tussen bewoners, personeel en dírectie.

 4. @Joris. De barricaden opgaan is wat anders dan gewoon eerlijk je ervaring vertellen. Mijn zwaar gehandicapte vrouw (MS en CVA) is na 5 jaar verpleegtehuis ONDER ANDERE VANWEGE DE SLECHTE VERZORGING uit het leven gestapt (elf dagen niet eten en drinken; ik heb er al die tijd bijgezeten). Je gebruikt op mijn inzending het woord DESTRUCTIEF; dat woord klopt heel aardig bij wat ik hierboven opschrijf.

 5. Ik denk dat de vakbonden meer dan eens hebben laten zien dat ze goed Ijn in het overspelen van de eigen hand. Ik was postbode bij Tnt post ik kon tegen mindere voorwaarden mijn baan behouden.
  Maar nee onze zaakwaarnemers van de bond zouden dit wel even uitonderhandelen.
  Resultaat: bijstand terwijl een ander mijn werk doet.
  Ik heb mijn lesje geleerd, nooit meer een vakbond voor mij.

 6. @j.h wols ik ben 14 jaar fnv lid geweest, fnv = sp= socialisme met marxistische trekken. Vakbonden trappen alleen de open deuren in, structureel doen ze veel te weinig.
  Het gaat nu zo slecht omdat iedereen elkaar voor heeft gepraat dat iedereen in luxe moet kunnen leven. Nivelleren door lenen is jaren lang het devies geweest. Luxe voor iedereen maar wel op de pof. Daar hebben de bonden een hele flinke vinger in de pap gehad, maar dat wist u even niet. Net zoals ws 90 % van ons land. Slaap heerlijk verder beste j.h. Wols. Als de wekker gaat is het nog vroeg genoeg.

 7. Die rechtse Joris die is een gevaar voor de samenleving om de vakbonden af te schilderen als een linkse terreurorganisatie. De bond komt voor de leden op om werk te behouden en waar nodig werk te creeren. Mensen in de zorg die al niet veel verdienen, banen die op de tocht staan en daar bovenop de bezuinigingen vanuit de overheid. Joris zou zich moeten schamen. De bond heeft nog nooit iemand om het leven gebracht,bommem gegooid of aanslagen gepleegd. Maar ik merk dat vaker op dat de rechtse medemens erge narcistische trekken vertonen, als zij het maar hebben. Oh ja, de grote graaiers zijn vaak rechts. Bonden ga door met je goede strijd en leg het de Jorissen uit, misschien dat zij het ooit gaan begrijpen.

 8. Nou Jan er is meer dan 1 werkelijkheid, ik weet dat er mensen zijn die als oplosssing altijd de baricaden kiezen. Echter dit is in veel casussen uiterst destructief gebleken. ( De clienten moeten er wel blijven wonen en de medewerkers wel blijven werken ) Veranderen is prima maar dan wel op de juiste wijze, uw houding in deze doet mij vermoeden dat u een baricaden man bent !

 9. Die Anneke van den Burg moet gewoon met het hele verpleegtehuis doen waar ze voor opgesteld staan. Het gekke is dat ze bijna eerst aan koffie denkt. Ja het management loopt de hele dag met koffie. Wat ze de rest van de dag doen, probeert de vakbond nu te veranderen. Standbeeld voor SP Kamerlid Paul Ulenbelt; hij steekt zijn nek uit om voor deze wantoestand bij Pleyade — en helaas ook vele anderen verpleeg en verzorgingstehuizen — aandacht te krijgen. Van den Burg probeert handig te zijn door te zeggen: “Bij ons is niks aan de hand, ze kiezen ons TOEVALLIG als pilot”. Dat hadden zeker alle verzorgingstehuizen gezegd die SLECHT zijn EN DAT ZIJN ER HELAAS HEEL, HEEL VEEL.

 10. De vakbonden zou je kunnen kwalificeren als linkse terreurorganisaties. Ze bijten zich vast in 1 onderwerp verliezen het totaalplaatje compleet uit het oog, ze zijn pas tevreden als ze op hun eigen punt hebben kunnen scoren. Tegen elke prijs !
  Zorg is samenwerken niet het terroriseren van organisaties en bewoners. De bonden stellen zich vanaf dag 1 vijandig op, wij eisen! Dan is elke vorm van stuctureel samenwerken al de nek omgedraaid en moet het onderhandelen nog beginnen.

 11. Beste Chris, wonen de mensen in v&v-huizen nu op de werkvloer of werken de medewerkers nu bij onze clienten?Ik denk het laatste en dan lijkt het me niet logisch dat actievoerders en Kamerleden ongevraagd te pas en te onpas woningen binnen treden om hun eisen onder de aandacht te brengen. Maak dan heldere en reele afspraken met de zorgorganisatie over hoe je de medewerkers wilt bereiken. En misschien ook goed om je af te vragen welke medewerkers nog daaraan behoefte hebben. De overgrote meerderheid werkt met passie, plezier, betrokkenheid en grote inzet en baalt van het voortdurend zwartmaken van hun werk! Met grote waardering van de clienten en hun familie. Daar waar de kwaliteit onvoldoende is, moet worden gehandeld. Maar dat hoeft geen ledenwervingsactie te zijn. Denk daar maar eens over na.

 12. Wees toch niet zo naief zeg, de Abvakabo is met zijn eigen spelletje en zijn eigen belang bezig. Het gaat ze helemaal niet om goede zorg, snap je dat nou nog niet? Ze weten niet eens hoe die eruit ziet, behalve dat ‘ie pas goed is dat iedereen in Nederland een contract voor het leven krijgt. Get real zeg. In welke eeuw leeft de Abvakabo nog? Jullie zouden je eens wat meer in die vakbond en hun standpunten moeten verdiepen alvorens je dit soort uitspraken doet.

 13. Wat is Pleyade toch zielig, het heeft natuurlijk helemaal niks te maken met de hoge werkdruk, tekort aan personeel en de starre houding van het bestuur. Het ligt natuurlijk allemaal aan die enge vakbond en die zorgmedewerkers die betere zorg aan hun bewoners willen geven. Ik zou zeggen tegen het betuur van Pleyade,haal je kop uit het zand en ga de problemen op de werkvloer een aanpakken in plaats van zielig te doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.