Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ hoopt op deal met NMa

Mark van Dorresteijn
Er komt waarschijnlijk een speciale spijtoptantenregeling voor concurrentiebeperkende afspraken in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Brancheorganistie ActiZ heeft daarover een conceptafspraak met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
ActiZ hoopt op deal met NMa

Het voorstel dat er ligt, voorziet in een commissie waar zorgorganisaties samenwerkingsafspraken kunnen melden. De commissie beoordeelt dan of deze de concurrentie beperken en als dat zo is, legt ze een boete op. Die wordt lichter dan als de NMa er zelf achter was gekomen. Daarnaast komt er meer duidelijkheid over wat de NMa in de zorg geoorloofd vindt.

Kartelvorming

De conceptafspraak is nog niet definitief: zowel de leden van ActiZ als van de NMa moeten er nog over beslissen. “Er is op dit moment nog geen regeling”, zegt een woordvoerster van de NMa. Volgens ActiZ is het “te vroeg om er iets concreets over te zeggen, behalve dat we in gesprek zijn”. ActiZ is met de NMa gaan praten nadat de kartelwaakhond in september 2008 boetes van 611.000 tot ruim vier miljoen euro had opgelegd aan TGV, Vivium, Hilverzorg, Stichting Viva!Zorggroep en Zorgbalans. Volgens de NMa maakten zij zich schuldig aan kartelvorming, de vijf thuiszorginstellingen stelden dat hun afspraken bedoeld waren om ketenzorg te kunnen leveren. ActiZ is bezig haar leden tijdens een aantal regiobijeenkomsten te consulteren over de voorgestelde afspraak. Sommige leden vinden dat ActiZ geen zaken moet doen met de NMa, omdat dit instemming zou betekenen met de marktwerking en de harde aanpak van de kartelwaakhond. Maar veel anderen zijn positief gestemd.

Nuance aanbrengen

Bestuurder Johan Groen van Stichting Protestantse Zorggroep Crabbehoff hoopt dat de nieuwe commissie “nuance kan aanbrengen” in het beleid van de NMa. “Die commissie kan zorgen voor casuïstiek. Maar wat de NMa daarmee gaat doen is natuurlijk een onzekere factor. Ik hoop dat het ertoe leidt dat organisaties die samen willen innoveren, makkelijker afspraken kunnen maken over hoe je de client het beste bedient. De NMa legt nu een zware hypotheek op innovatie.” Groen vindt de spijtoptantenregeling wel “glad ijs”. “Als jij iets meldt dat volgens de NMa niet mag, vraag ik me af wat er dan gebeurt met de organisaties waar je mee samenwerkt. Krijgen anderen de rekening gepresenteerd als jij de eerste bent die zich meldt?”

Toezicht reguleren

Ook bestuursvoorzitter Thérèse van den Hurk van Zorginstellingen Pieter van Foreest is positief gestemd. “Ik vind het een goede zaak om het toezicht iets te reguleren. Ik denk dat zorgorganisaties daardoor makkelijker durven samenwerken. Maar voorop staat dat sommigen in het verleden afspraken hebben gemaakt die ook in een gemitigeerd beleid niet door de beugel kunnen.”

Broedende kip niet storen

Bestuursvoorzitter Florent Vlak van Vivium, dat in 2008 een boete van 800.000 euro kreeg, reageert voorzichtig. “Je moet een broedende kip niet storen. Maar ik ben blij dat onze brancheorganisatie de discussie heeft opgepakt en ik hoop op een goede oplossing voor de branche.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

ActiZ hoopt op deal met NMa

ActiZ: ‘Verdubbel bouwimpuls care’

Vlietland Coöperatie ziet af van hoger beroep tegen NMa

De strenge zweep van de NMA

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.