Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Verzekeraars laten het afweten bij optuigen acute zorg’

Verzekeraars zijn niet van plan dit jaar nog bij te contracteren voor het opzetten van aparte loketten die snel kunnen verwijzen naar acuut eerstelijnsverblijf (ELV). Dat signaleert brancheorganisatie ActiZ. Verzekeraars laten weten dat de ingediende plannen van zorgaanbieders niet goed genoeg zijn.
Bestuur-ouderenzorg-Fotolia-400.jpg

Er zijn aparte voorzieningen nodig om de seh’s en verwijzers te ontlasten die steeds vaker te maken krijgen met kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp. Bij publicatie van de Voorjaarsnota maakte het kabinet bekend voor 2017 en 2018 55 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het versterken van het eerstelijnsverblijf (ELV). Op 20 juni heeft minister Schippers via een brief aangegeven dat er regionale ‘loketfuncties’ moeten worden opgezet, om de druk op de seh te verminderen. 25 miljoen euro van het totale budget is hiervoor bedoeld.

Contracteren
Op haar website schrijft ActiZ dat verzekeraars dit jaar nog niets van de extra gelden hebben ingezet: ‘Veel leden hebben in hun regio inmiddels samen met ketenpartners deze regionale voorzieningen opgezet die de seh’s en verwijzers ontlasten. Maar volgens de eerste signalen van ActiZ-leden zijn verzekeraars niet van plan dit jaar nog bij te contracteren voor het opzetten van de loketfuncties. Onze leden moeten hun rol in de acute zorgketen tot dusver zelf financieren. Temeer gezien de lage tarieven en budgetplafonds waar veel ELV-aanbieders mee te maken hebben voor de directe zorglevering, is ActiZ van mening dat de verzekeraars onze leden op korte termijn moeten bij contracteren voor 2017 en tevens voldoende ELV moeten inkopen voor 2018.’

Businessplan
Woordvoerder Rik van Druten van Zorgverzekeraars Nederland reageert op de kwestie: ‘De constatering van ActiZ dat er weinig tot geen beweging is op dit front, is in principe terecht. Onze leden hebben inderdaad niet de zogenoemde max/max-tarieven uitgekeerd. Dat is een opslag van 10 procent op het reguliere tarief voor speciale zorg, zoals deze ELV-loketten. Dat komt doordat voor het ontvangen van deze opslag een gedegen businessplan ingediend moet worden. En daar wringt de schoen. Verzekeraars kunnen niet zomaar die 25 miljoen euro uitkeren zonder te weten of die ook goed worden besteed. Een goed plan maken is niet een taak van verzekeraars maar van zorgaanbieders.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.