Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acura MC dwong cliënten fouten te verzwijgen

Redactie Zorgvisie
Artsen van Acura Medisch Centrum, de vroegere Silhouet-kliniek, hebben cliënten onder druk gezet om medische fouten te verzwijgen. Dat zeggen patiënten en plastisch chirurg Roel Fresow vandaag in de Volkskrant.

De patiënten en de chirurg praten ment de krant naar aanleiding van nieuwe klachten tegen de privékliniek. Ten minste twee patiënten die met complicaties na een borstvergroting bij de kliniek terugkwamen, moesten een zwijgcontract tekenen. Deden ze dat niet, dan werden ze niet geholpen.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is op de hoogte van de zwijgcontracten en betrekt ze in het lopende onderzoek naar twee artsen van Acura MC. De inspectie laat weten dat er zeker tien klachten tegen de privékliniek liggen. De meeste daarvan gaan over de periode toen de kliniek nog de naam Silhouet droeg. De zwijgcontracten zijn ook van die tijd. De Silhouet-kliniek met vestigingen in Weert en Breda werd in februari dit jaar gesloten wegens slechte hygiëne. De OK in Breda werd door de kliniek zelf ontmanteld. Die in Weert werd aangepast en ging in april weer in bedrijf, nu onder de naam Acura MC.

Patiëntenrechten

Woordvoerder Anand Ramparichan zegt in de Volkskrant dat de kliniek alleen met reguliere behandelingsovereenkomsten werkt. “We kijken nu naar de oude contracten, maar ik weet zeker dat patiënten nooit onder druk worden gezet om papieren te tekenen.” Maar volgens één van de gedupeerde patiënten, die niet met haar naam in de krant wil, was die druk er wel degelijk. “Ik moest meteen tekenen, anders werd ik niet geholpen. Langer wachten kon niet, want ik liep al tien dagen met een infectie rond.”

Schorsen van artsen

In het – waarschijnlijk niet rechtsgeldige – contract dat de patiënt kreeg voorgelegd, staat dat ‘mevrouw en haar familie zullen afzien van het voeren van negatieve publiciteit via kranten, tijdschriften of internetmedia.’ De inspectie onderzoekt of nieuwe maatregelen tegen de kliniek nodig zijn. Tegen artsen kan de dienst, zonder een uitspraak van de medische tuchtraad, niet optreden. Vorige week zei minister Klink van Volksgezondheid, naar aanleiding van een andere zaak, dat hij de inspectie meer bevoegdheden wil geven. Artsen tegen wie een onderzoek loopt en van wie doorwerken tot ernstige schade kan leiden, moeten direct geschorst kunnen worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Omstreden privékliniek Silhouet weer open

Privékliniek betwist oordeel inspectie

Inspectie legt twee privéklinieken stil

OM onderzoekt privékliniek na dood patiënt

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.