Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Acute verloskunde biedt schijnveiligheid’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gynaecologen zijn teleurgesteld dat minister Edith Schippers van VWS de strengere normen voor acute verloskundige zorg niet wil invoeren. Ze stellen dat er nu sprake is van ‘schijnveiligheid’.
‘Acute verloskunde biedt schijnveiligheid’

Minister Edith Schippers van VWS schrijft aan de Tweede Kamer dat ze er niet van overtuigd is dat de kwaliteitswinst opweegt tegen de extra investeringen en het verlies aan bereikbaarheid van acute zorg in dunbevolkte gebieden.

Acute verloskunde: schijnveiigheid

De minister gaat er vanuit dat de kwaliteit van acute zorg momenteel goed genoeg is en niet van het hoogste niveau hoeft te zijn, schrijft de wetenschappelijke vereniging van gynaecologen NVOG aan de minister. Het gaat volgens de gynaecologen echter niet alleen om bereikbaarheid vanuit de eerste lijn, maar om beschikbaarheid van de acute zorg binnen in het ziekenhuis. De NVOG wijst erop dat er jaarlijks 34.000 acute verloskundige situaties voorkomen waarvan er 28.000 bij aanvang van de spoedsituatie al binnen de muren van het ziekenhuis zijn. Tijdens de avond, nacht en in het weekend is de acute zorg echter niet overal 24 per dag zeven dagen in de week beschikbaar. ‘De operatiekamer is wel bereikbaar maar niet beschikbaar. Met de lijn die u voorstaat is de acute verloskundige zorg weliswaar bereikbaar, maar is de kwaliteit niet goed geregeld en blijft schijnveiligheid bestaan’, aldus de NVOG.

Invoering normen acute verloskundige zorg

Volgens de NVOG is invoering van de nieuwe normen wel degelijk mogelijk. De gynaecologen verwijzen naar een recent rapport van Plexus KPMG dat laat zien hoeveel invoering kost. Kwaliteit en betaalbaarheid zijn in balans in de scenario’s die PLexus schetst, vindt de NVOG. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Verslag Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert woensdag 7 maart over verloskunde. Interesse in meer achtergronden? Lees het verslag in het papieren nieuwsoverzicht. Word nu abonnee van Zorgvisie.

Meer nieuws:

Schippers ziet af van strenge normen verloskunde

Acute verloskundige zorg moet beter

‘Kleine ziekenhuizen beter in verloskunde’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.