Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ad Houtman snijdt in bureaucratie GGD

“De democratie op de werkvloer heb ik afgeschaft”, meldt directievoorzitter Ad Houtman van de GGD West-Brabant aan BN/DeStem. Volgens Houtman gaat momenteel tachtig procent van de tijd naar zorgverlening waar dat voor zijn aantreden slechts de helft was.

In de vijf jaar tijd dat Houtman werkt als directievoorzitter is het mes gegaan in de administratie en het overleg bij de GGD. Toch klagen de achttien West-Brabantse gemeenten die eigenaar zijn van organisatie dat er nog steeds te duur en inefficiënt wordt gewerkt. Dit terwijl zij de laatste drie jaar hebben bezuinigd op de regionale GGD.

Belastinggeld

“Het geld moet zo zuinig mogelijk worden besteed”, aldus Houtman in BN/DeStem, “maar tegelijkertijd moet de zorg die we leveren wel voldoende zijn. Soms moet je uitleggen dat je dienstverlening – veelal opgelegd door het Rijk – onvoldoende dreigt te worden. Wat wij de technische hygiënezorg noemen, bijvoorbeeld. De GGD moet van de overheid alle peuterzalen en kinderdagverblijven controleren en die zijn in aantal ontzettend toegenomen. Verder hebben we voor de opvoedingsondersteuning, zoals minister Rouvoet dat graag ziet, geen mensen.”

Overdrijving

Reden voor ongerustheid is er niet, volgens Houtman. “Nee, sommige gemeenteraadsleden overdrijven de gezondheidsrisico’s wat. En wij geven aan dat de grenzen van het opkrikken van de doelmatigheid bereikt zijn: na drie jaar nullijn kunnen we het met het huidige budget niet meer opknappen. Het zou ook simpeler kunnen, als bijvoorbeeld voor een stichtingsvorm was gekozen.”

Productiviteit

Houtman ziet een omslag in het denken als de belangrijkste reden voor de toegenomen productiviteit. “We hebben het leiderschap hersteld. De democratie van de werkvloer is omgeruild voor deskundigheidsmacht: de directie bepaald wat er gebeurt. Daarnaast hebben we de in Nederland gebruikelijke vrouwelijke mentaliteit – het zorgzaam zijn naar collega’s – ingeruild voor een meer mannelijke: medewerkers moeten zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar daarop aanspreken. En dat is een hell of a job.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook

De Vries directeur GGD Nederland

GGD’en en thuiszorg slaan handen ineen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.