Deze zogeheten disposables worden door een centrifuge vermalen tot een substantie die via de riolering wordt afgevoerd. Tijdens de proef, die een week of zes duurt, controleert het Waterschap de waterafvalstromen van het ziekenhuis om na te gaan welke invloed de pulpproducten hebben op de installaties en de waterzuivering. De Afdeling Infectiepreventie van het ADRZ onderzoekt de hygiëne in en om de centrifuge en op de afdeling. De afdeling techniek gaat na of het rioleringsysteem de afvoer van deze pulpproducten aankan.
Veiliger, sneller en goedkoper
Het werken met wegwerpproducten heeft diverse voordelen. Zo wordt de kans op allerlei infecties aanzienlijk verkleind en wordt flink wat tijd bespaard in vergelijking met het schoonmaken van de huidige materialen. De aanschaf is ook goedkoper. Het ziekenhuis verwacht 60 procent op water te besparen en 95 procent op elektriciteit. Ook behoort het gebruik van chemicaliën om materialen schoon te maken tot het verleden. Als de proef een succes blijkt, worden de materialen op grotere schaal bij het ADRZ ingevoerd.
maar wat betekent dit voor de rioolwaterzuivering. wordt de kostenbesparing bij het ziekenhuis afgewenteld op de rioolheffing van de burger?