Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ADRZ voert disposables af via riool

Mark van Dorresteijn
Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis gaat als eerste ziekenhuis in Nederland diverse ziekenhuismaterialen afvoeren via de riolering. Het gaat onder meer om po’s, urinaals, maatkannen en spuugbakjes.
ADRZ voert disposables af via riool
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Deze zogeheten disposables worden door een centrifuge vermalen tot een substantie die via de riolering wordt afgevoerd. Tijdens de proef, die een week of zes duurt, controleert het Waterschap de waterafvalstromen van het ziekenhuis om na te gaan welke invloed de pulpproducten hebben op de installaties en de waterzuivering. De Afdeling Infectiepreventie van het ADRZ onderzoekt de hygiëne in en om de centrifuge en op de afdeling. De afdeling techniek gaat na of het rioleringsysteem de afvoer van deze pulpproducten aankan.

Veiliger, sneller en goedkoper

Het werken met wegwerpproducten heeft diverse voordelen. Zo wordt de kans op allerlei infecties aanzienlijk verkleind en wordt flink wat tijd bespaard in vergelijking met het schoonmaken van de huidige materialen. De aanschaf is ook goedkoper. Het ziekenhuis verwacht 60 procent op water te besparen en 95 procent op elektriciteit. Ook behoort het gebruik van chemicaliën om materialen schoon te maken tot het verleden. Als de proef een succes blijkt, worden de materialen op grotere schaal bij het ADRZ ingevoerd.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.