Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Adviezen babysterfte op korte termijn niet uitvoerbaar’

Mark van Dorresteijn
De adviezen van de stuurgroep zwangerschap en geboorte zijn op korte termijn niet haalbaar. Dit constateert de NVZ vereniging van ziekenhuizen op basis van extern onderzoek door Plexus.
'Adviezen babysterfte op korte termijn niet uitvoerbaar'

De NVZ steunt de voorstellen van de stuurgroep, maar plaatst kanttekeningen. Er moet bijvoorbeeld veel nieuw personeel worden opgeleid en dat kost een aantal jaar. Ook lopen de kosten behoorlijk op bij wijziging van het huidige systeem.

Drie scenario’s

Uiteindelijk leiden de voorstellen van de stuurgroep tot minder locaties voor acute verloskunde, stellen de onderzoekers in het vervolgrapport. Het is echter nog niet duidelijk wat dit betekent voor de complete verloskundige keten, waar ook thuisbevallingen toe behoren. Volgens het onderzoek vragen de voorstellen van de stuurgroep om meer personeel in de keten en leiden ze tot hogere kosten per bevalling. Plexus onderzocht drie scenario’s op basis van de voorstellen. In het eerste scenario blijft verloskunde op de huidige 92 locaties bestaan, en komen er meer personeel en faciliteiten. Bij scenario twee wordt de verloskundige vraag herverdeeld over 62 locaties. Het derde scenario gaat uit van het toebedelen van de meer complexe verloskunde aan 62 locaties; in de overige dertig zou dan sprake zijn van een beperkte verloskundige functie.

Hogere kosten

Volgens Plexus gaan alle drie scenario’s met aanzienlijke kosten gepaard. Bij het eerste scenario is het benodigde personeel niet binnen twee jaar opgeleid. Het derde scenario is ingrijpend en levert een te beperkt schaalvoordeel op. Scenario twee is complex maar kost het minst. Alle scenario’s brengen extra kosten met zich mee, zowel eenmalige als structurele kosten die niet gedekt zijn. Een bevalling wordt volgens het onderzoek structureel minstens vijfhonderd euro duurder.

Verloskundige keten

Het bestuur van de NVZ wijst erop dat de acute verloskunde in ziekenhuizen maar een klein onderdeel van de totale verloskundige keten is. De NVZ gaat de komende periode met de partners in de verloskundige keten de conclusies van het onderzoek bespreken. Uit het onderzoek wordt niet duidelijk wat intensievere samenwerking of bijvoorbeeld verdere integratie van eerste- en tweedelijnsverloskunde kan opleveren. Voordat nieuwe investeringen plaatsvinden, beveelt de NVZ aan om te onderzoeken wat de adviezen van de stuurgroep concreet opleveren.

Rapport

In januari van dit jaar nam minister Klink het rapport van de stuurgroep met de titel ‘Een goed begin. Veilige zorg rond zwangerschap en geboorte’ in ontvangst. In het rapport staan brede adviezen voor de vermindering van de babysterfte. De stuurgroep pleit in het rapport ervoor dat zwangere vrouwen in noodsituaties altijd binnen een kwartier worden geholpen door een verloskundige of een gynaecoloog. Dit is nodig om de hoge babysterfte terug te dringen. Artsen en ander medisch personeel zouden 24 uur per dag paraat moeten staan in ziekenhuizen voor hulp bij complicaties. Nu is die hulp er buiten kantoortijden meestal niet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink wil babysterfte tegengaan met cliëntvolgend dossier

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Brede aanpak bepleit in tegengaan babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Binnen een kwartier? En stel nou dat er een OK-team in diensttijd bezig is met een gebarsten aneurysma of nabloedende patient van overdag of zo. Betekent dat dan dat er meteen een 2e team in huis gehaald moet worden voor het geval dat??? En als er al een sectio gaande is??
    Wordt lekker prijzig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.