Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Adviezen Zorginstituut besparen 107 miljoen euro

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De adviezen van het Zorginstituut hebben in 2016 tot een besparing van 107 miljoen euro geleid. De inschatting is dat de besparingen kunnen oplopen tot 144 miljoen euro in 2019.
Geld_Fotolia_400.jpg
Foto: Fotolia

Dat heeft het Zorginstituut becijferd in het Overzicht financiële effecten rapporten Zorginstituut – verslagjaar 2016

Zorginstituut: 140 miljoen euro minder uitgaven
De grootste vermindering van de zorguitgaven is te danken aan het voorkomen van het uitbreiden van het basispakket met onzinnige en niet-effectieve zorg. Dat heeft in 2016 113 miljoen euro opgeleverd. Het Zorginstituut voorziet de komende jaren ook een groei van de uitgaven met ruim 124 miljoen euro in 2019, omdat het basispakket wordt uitgebreid. Beperking van het basispakket zal naar verwachting in 2019 tot ruim 123 miljoen euro minder uitgaven leiden. Een betere uitvoering en scherpere indicatiestellingen zorgt voor 33,5 miljoen euro minder uitgaven. Het nettoresultaat van alle adviezen zal in 2019 bijna 144 miljoen euro aan besparingen opleveren.

Zorginstituut was optimistischer
Een jaar geleden kwam het Zorginstituut nog tot veel hogere ramingen van de besparingsmogelijkheden. Toen was dat de inschatting dat de adviezen van het Zorginstituut in 2018 tot 318 miljoen euro minder uitgaven zouden leiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.