Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AED sneller vindbaar door applicatie op telefoon

Mark van Dorresteijn
Mensen met mobiel internet op hun telefoon kunnen sinds deze week op de website van AED4.eu vinden waar de dichtstbijzijnde automatische externe defibrillator (AED) hangt. Een AED kan levensreddend zijn als iemand een hartstilstand krijgt. Het apparaat geeft een elektrische schok waarmee het hartritme weer op gang kan worden geholpen (defibrillatie).
AED sneller vindbaar door applicatie op telefoon

De applicatie, die via de website te downloaden is, geeft niet alleen aan waar een AED te vinden is, maar leidt degene die het apparaat zoekt er ook naartoe via een meebewegend kaartje. “Het programma is vooral bedoeld voor omstanders die kijken hoe de eerste hulp wordt verleend”, vertelt Lucien Engelen, Zorg 2.0 ambassadeur van het UMC St Radboud, de initiatiefnemer. “Mocht er plots een AED nodig zijn, dan kunnen mensen via deze applicatie snel uitzoeken waar het apparaat zich bevindt. Uiteraard moet eerst 112 worden gebeld en gestart worden met de reanimatie. We hebben het uitgetest en met de juiste omstandigheden krijg je binnen zeven seconden in beeld waar de dichtstbijzijnde AED is.”

Overzicht van AED’s

“Het doel van de website is om een overzicht op te bouwen en vervolgens een weergave te bieden van alle aanwezige AED’s”, gaat Engelen verder. “Wanneer we een compleet overzicht hebben van alle apparaten, kunnen we ook zien waar AED’s missen. Via gemeenten of bedrijven kan dan een initiatief ontstaan om tot aankoop van een automatische externe defibrillator over te gaan.”

De applicatie

Via de appstore voor iPhone en Android-telefoons is de applicatie te downloaden. Inmiddels is de applicatie het meest gedownload in de categorie gezondheid van de iTunes-store. Binnenkort verschijnt een nieuwe versie van het programma voor de iPhone met een instructiefilmpje over de AED; ook kunnen mensen binnenkort hiermee een AED aanmelden. Engelen: “Natuurlijk moet er altijd iemand aanwezig zijn met kennis van zaken op het gebied van eerste hulp, maar in principe kan iedereen een AED bedienen. Wanneer je het apparaat van de muur af haalt, begint het tegen je te praten. Zodoende weet je precies wat je moet doen. In Nederland lopen we wel behoorlijk achter. Slechts twee procent van de Nederlanders is getraind in EHBO. In Frankrijk is dat ongeveer veertig procent en in Duitsland zelfs tachtig procent. Nederland zit op het niveau van Kazachstan en Servië.”

‘Niet altijd makkelijk te vinden’

De internetpagina is een initiatief van het UMC St Radboud dat recent de samenwerking is aangegaan met het Nederlandse Rode Kruis en IedereenEHBO. In Nederland zijn volgens de makers meer dan twintigduizend AED’s in gebruik, maar ze zijn niet altijd makkelijk te vinden, omdat er geen landelijk en onafhankelijk overzicht is. Omdat burgers zelf de AED’s kunnen aanmelden, gaat het Rode Kruis controleren of op de aangegeven locaties ook echt een apparaat hangt. Het is uiteindelijk de bedoeling om het programma wereldwijd uit te rollen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Erasmus MC geeft patiënten telefoon mee

Minder reanimaties door ‘spoedinterventieteam’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.