Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Allochtone specialist op achterstand

Redacteur KinderopvangTotaal
Niet foutloos en met een accent Nederlands spreken heeft gevolgen voor toegang tot de specialistenopleiding. Dat blijkt uit een onderzoek naar participatie van allochtone specialisten in het VU medisch Centrum. ‘Specialisten moeten zich bewust worden van hun eigen selectiecriteria,’ aldus onderzoekster Tineke Abma.
Allochtone specialist op achterstand

Ongeveer dertig procent van de studenten medicijnen in de grote steden heeft een niet-westerse achtergrond. Dat percentage wordt bij lange na niet gehaald onder specialisten in VUmc. ‘Niet foutloos en met een accent Nederlands spreken heeft consequenties voor de sollicitatie bij een specialistenopleiding’, zegt onderzoeksleider Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit van het Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Allochtone specialisten zijn vaak flexibeler doordat ze meerdere culturen kennen en meerdere talen spreken, aldus Abma.

Aandacht

Diversiteit heeft extra aandacht nodig bij de opleiding tot medisch specialist. Dat bemerkte Tineke Abma na haar onderzoek in VUmc. ‘Als ik de resultaten presenteer, zie ik bij opleiders vaak het kwartje vallen.’ Abma deed onderzoek naar oorzaken en verbetermogelijkheden voor de doorstroming van allochtone artsen naar de specialistenopleidingen in VUmc. Ze had gesprekken met opleiders en afdelingshoofden en sprak uitvoerig met dertig allochtone arts-assistenten.

Kneedbaar

Opleiders kiezen veelal liever voor iemand van 24 jaar dan iemand van 31 jaar, aldus de onderzoekster. Omdat men denkt dat jongere kandidaten meer kneedbaar zijn en minder risico meebrengen. Als iemand langer heeft gedaan over de studie door een te laag schooladvies, wordt dat niet als positief gezien. ‘Vaak is het cv van niet-westerse studenten minder aantrekkelijk, omdat ze naast de studie moeten werken voor de kost en geen buitenlandstages doen of commissiewerk.’

Gebrek aan steun

Een ander belangrijk punt noemt Abma het gebrek aan steun in eigen kring en in het ziekenhuis. Zij missen vaak de aansluiting met collega’s. Daarnaast vinden de allochtone specialisten in opleiding dat ze te laag worden ingeschat door hun afkomst. Ze hebben ook het gevoel kritischer beoordeeld te worden doordat ze meer opvallen door hun kleine aantal. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk )

lees meer

Specialisten in opleiding voeren actie

Verpleegkundig specialisten lanceren Kenniskring

Meeste specialisten tegen winstuitkering

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Na het onderwijs en rechtelijke macht is er nu ook in de gezondheidszorg een oververtegenwoording van vrouwen.
    Deze oververtegenwoordiging heeft alleen maar geleid tot qualiteitsverlies en verschraling van deze sectoren.
    Waar zijn toch de allochtonen mannen??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.