Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ambulante zorg in gehuurde woning

Patricia van der Zalm
Ggz-instelling Vincent van Gogh werkt de komende vijf jaar samen met Wonen Limburg om psychiatrische patiënten begeleid zelfstandig te laten wonen. In ruil voor een woning accepteren de ambulante cliënten ondersteuning en begeleiding.
Jolande Tijhuis
Jolande Tijhuis

Vincent van Gogh, ggz-instelling in Noord- en Midden-Limburg, is een samenwerking aangegaan met Wonen Limburg. De komende vijf jaar stelt de woningcorporatie sociale huurwoningen na bemiddeling beschikbaar aan cliënten van Vincent van Gogh. Door de ondertekening van een huur- en zorgovereenkomst komen de cliënten sneller in aanmerking voor een huis. Met het zetten van hun handtekening accepteren zij ook dat de ggz-organisatie hen ondersteunt en begeleidt bij het zelfstandig wonen en het op tijd betalen van de huur en andere rekeningen. Houdt iemand zich niet aan de afspraken, dan kan de woningcorporatie hem of haar ‘in het uiterste geval’ de huur opzeggen.

Veiligheid

Op zichzelf wonen bevordert herstel en autonomie. De ondersteuning en begeleiding zorgen voor veiligheid, zegt Joyce Kleikers, productmanager bij Vincent van Gogh. Zij kijkt hoe overheids- en gemeentelijk beleid op het gebied van zorg, ambulantisering en langer thuis wonen kunnen worden afgestemd op de vraag van cliënten. ‘De overheid en Vincent van Gogh streven, waar mogelijk, naar ambulantisering en afbouw van klinische capaciteit. Deze samenwerking van cliënten, gemeenten, zorgaanbieder en woningcorporatie helpt daarbij.’

Samen leven en wonen in wijken raakt ook aan thema’s als leefbaarheid en veiligheid. Vincent van Gogh kijkt kritisch naar wie voor zelfstandig begeleid wonen in aanmerking komt. ‘Je wilt dat het een succes wordt. Met begeleiding en ondersteuning kun je waar nodig bijsturen. Zo kun je mogelijk ook voorkomen dat iemand met ernstige psychische problematiek gaat zwerven en voor overlast op straat zorgt’. Kleikers kent de omvang van dit probleem in Limburg niet.

Maatwerk

De begeleiding door ambulante woonbegeleiders richt zich op stabilisatie en zelfstandigheid en kan, afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, variëren van twee tot zes uur per week. ‘Het is maatwerk. Cliënten worden ondersteund in hun stappen naar zelfstandigheid. Zij leren hoe ze de regie over hun leven, financiën en administratie moeten voeren’, zegt Kleikers. Een eerdere pilot van twee jaar, in samenwerking met de woningcorporatie en gemeente, liet zien dat de deelnemers succesvol op eigen benen leerden staan. Zonder terugval.

Tot nu toe zijn vijftien voormalig klinische patiënten – met uiteenlopende psychische aandoeningen zoals depressie en persoonlijkheidsstoornissen – op deze manier begeleid zelfstandig gaan wonen. Per jaar wordt bekeken hoe groot de behoefte aan woonruimte is. ‘Er is veel vraag naar woningen, ook vanuit andere doelgroepen. Die moeten worden verdeeld.’

1 REACTIE

  1. Bijzonder dat dit concept de publiciteit haalt. In heel Nederland bestaan deze constructies al tientallen jaren. Instellingen voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen (RIBW) huren duizenden woningen van woningcorporaties waar zij ggz- en opvangclienten laten wonen. Met begeleiding, budgetbeheer, dagbesteding in eigen beheer of met samenwerkingspartners en verslaving/ggz behandeling via ggz cure instellingen (ook bijv door FACT teams).
    In Limburg wordt ook gewerkt met een zelfstandig wonen concept als Housing First voor chronisch psychiatrische patienten (dat al sinds 2008 in NL bestaat), dit is wetenschappelijk onderzocht en aantoonbaar effectief. Voor alle ggz instellingen en corporaties die een werkzame aanpak zoeken, een aanrader: http://www.opvang.nl/site/item/goed-alternatief-housing-first1

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.