Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AMC en Zonnestraal starten zbc

Mark van Dorresteijn
AMC Academisch Medisch Centrum en Oogziekenhuis Zonnestraal starten dit jaar een gezamenlijke oogkliniek. “We verwachten duizenden patiënten per jaar”, aldus Co van Angelen, algemeen directeur van Oogziekenhuis Zonnestraal.
AMC en Zonnestraal starten zbc

Het AMC wil met het zelfstandige behandelcentrum (zbc) de wachtlijsten terugdringen. “We hebben te weinig capaciteit om te voldoen aan de vraag. De nieuwe kliniek is bestemd voor planbare zorg. Dan kunnen wij ons concentreren Op de academische oogheelkunde”, aldus de woordvoerder van het Amsterdamse ziekenhuis.

Eigen operatiekamers

Het AMC werkt al langer samen met Zonnestraal bij onderzoek naar maculadegeneratie. Het zelfstandige behandelcentrum wordt gevestigd in een pand in Amsterdam Zuid-Oost, vlak bij het AMC. De kliniek krijgt daar de beschikking over eigen operatiekamers. “We krijgen de mogelijkheid om artsen op te leiden en we gaan gezamenlijk onderzoek doen”, vertelt Van Angelen. Het gezamenlijke initiatief moet nog worden voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Stormachtige groei

Oogziekenhuis Zonnestraal is in 2004 van start gegaan en heeft sindsdien een stormachtige groei doorgemaakt. Het oogziekenhuis behandelt veelvoorkomende aandoeningen als staar, glaucoom en maculadegeneratie. Dit jaar verwacht de keten 7000 staaroperaties uit te voeren. Daarnaast vinden specialistische behandelingen plaats. In februari van dit jaar nam NPM Healthcare een belang van bijna 50 procent in de keten. De solvabiliteit is hierdoor op peil gebracht en de keten kan nu zijn groeiplannen realiseren. NPM Healthcare is een private investeerder met een langetermijnvisie.

Landelijk dekkend netwerk

Inmiddels heeft Zonnestraal acht vestigingen waar in totaal 180 mensen werkzaam zijn. Vorig jaar kwam de omzet uit op circa 25 miljoen euro. Het streven is een landelijk dekkend netwerk van oogklinieken. “We verwachten dat het aantal consulten dit jaar groeit van 94.000 naar circa 120.000”, vertelt directeur Peter de Koning. Vorige week werd de tweede vestiging in Hilversum officieel geopend. Deze polikliniek zal over drie jaar worden verplaatst naar een nieuw gebouw op landgoed Zonnestraal in Hilversum. In Lelystad en Emmeloord werkt de keten samen met de MC Groep van Loek Winter.

Uitwerking plannen Schippers

Daarnaast werkt de keten aan een netwerk van optometristen die intakegesprekken moeten gaan verzorgen. Oogziekenhuis Zonnestraal en collega-zbc’s kijken met spanning uit naar de definitieve uitwerking van de plannen van minister Schippers van VWS om in te grijpen als de volumegroei de komende jaren boven 2,5 procent uitkomt. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Zbc’s: de andere kant van de medaille

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Schippers wil in 2012 nieuwe financiering ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.