Artsen moeten oppassen wat ze doen met sociale media als Twitter en Facebook. Het beleid schetst een aantal overwegingen die artsen moeten maken voordat zij bezig gaan met social media, zo is te lezen in het artikel van AMA. De begeleiding omvat niet alleen het professionalisme in de sociale media, maar ook professionaliteit voor elke online aanwezigheid die een arts zou kunnen hebben.
Privacy-instellingen
Een van de regels is dat elke online interactie met een patiënt in overeenstemming moet zijn met de professionele richtlijnen in de arts-patiëntrelatie. Ook dienen artsen alle beschikbare privacy-instellingen op sociale media en andere websites in acht te nemen, maar tegelijkertijd moeten zij zich realiseren dat deze privacywaarborgen niet absoluut zijn, en dat alle content permanent op het internet blijft staan. Daarom zouden artsen zichzelf regelmatig moeten googelen om ervoor te zorgen dat de persoonlijke en professionele informatie op hun eigen sites – en die van anderen – juist en gepast is.
Sociale media
De American Medical Association wil overigens artsen niet ontmoedigen sociale media te gebruiken. Volgens de AMA is internet juist heel geschikt om contact te houden met collega’s en (ex-)patiënten. Ook zijn sociale media geschikt om standpunten over gezondheid(szorg) te verspreiden onder veel mensen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)
ICTzorg magazine
Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.
Lees ook:
Een derde van de Britse zorgorganisaties gebruikt sociale media
Farmaceutische bedrijven maken geen gebruik van social media
Thuiszorg Emile begeleidt cliënt via twitter