Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amerikaanse richtlijnen voor artsen en sociale media

Annelies Vermeulen
De American Medical Association heeft regels opgesteld waarin staat hoe artsen social media kunnen gebruiken zonder dat ze juridische of ethische regels overtreden. Dat meldt ama-assn.org.
Amerikaanse richtlijnen voor artsen en sociale media

Artsen moeten oppassen wat ze doen met sociale media als Twitter en Facebook. Het beleid schetst een aantal overwegingen die artsen moeten maken voordat zij bezig gaan met social media, zo is te lezen in het artikel van AMA. De begeleiding omvat niet alleen het professionalisme in de sociale media, maar ook professionaliteit voor elke online aanwezigheid die een arts zou kunnen hebben.

Privacy-instellingen

Een van de regels is dat elke online interactie met een patiënt in overeenstemming moet zijn met de professionele richtlijnen in de arts-patiëntrelatie. Ook dienen artsen alle beschikbare privacy-instellingen op sociale media en andere websites in acht te nemen, maar tegelijkertijd moeten zij zich realiseren dat deze privacywaarborgen niet absoluut zijn, en dat alle content permanent op het internet blijft staan. Daarom zouden artsen zichzelf regelmatig moeten googelen om ervoor te zorgen dat de persoonlijke en professionele informatie op hun eigen sites – en die van anderen – juist en gepast is.

Sociale media

De American Medical Association wil overigens artsen niet ontmoedigen sociale media te gebruiken. Volgens de AMA is internet juist heel geschikt om contact te houden met collega’s en (ex-)patiënten. Ook zijn sociale media geschikt om standpunten over gezondheid(szorg) te verspreiden onder veel mensen. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Een derde van de Britse zorgorganisaties gebruikt sociale media

Farmaceutische bedrijven maken geen gebruik van social media

Thuiszorg Emile begeleidt cliënt via twitter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.