Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

ANBO: ‘Ouderen willen huis uit voor seniorenwoning’

Veel ouderen zijn bereid hun huis te verlaten om een woning te betrekken die meer is afgestemd op hun levensfase. Dat komt naar voren uit een maandag verschenen onderzoek van ouderorganisatie ANBO onder 1700 van de eigen leden.
ANBO: 'Ouderen willen huis uit voor seniorenwoning'
Foto: ANP Photo

Uit de enquête blijkt onder meer dat  negentig procent van de senioren bereid is te verhuizen, zodat een partner die zorg nodig heeft daardoor thuis kan blijven wonen. Probleem is echter volgens ANBO dat er een groot tekort is aan seniorenwoningen en woningen die zijn aangepast aan mensen met een beperking. In de helft van de gevallen is het eigen huis ongeschikt om de partner te verzorgen.

Zelfstandig wonen
Van alle zelfstandig wonende senioren wil 87 procent ook zelfstandig blijven wonen als ze zorg en ondersteuning nodig hebben. Volgens de onderzoekers is het van belang dat er meer gelijkvloerse rollator- of rolstoeltoegankelijke woningen komen.

Samenwerking
Om dat voor elkaar te krijgen moeten seniorenorganisaties, zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op lokaal niveau gaan samenwerken, aldus de ANBO. De organisatie vindt dat ook een taak is weggelegd voor minister Stef Blok (Wonen).

Enquête
Eerder onderzoek had al geleerd dat slechts een derde van de zelfstandig wonende ouderen een gelijkvloerse (senioren)woning heeft of een woning die aangepast is voor rolstoelgebruik. De meerderheid woont in een eengezinswoning of portiekflat zonder lift. Het onderzoek werd gehouden onder het vaste panel van 2500 leden van de ANBO, van wie er 1700 reageerden.

4 REACTIES

 1. Jan c.
  ook als mensen op leeftijd willen verhuizen krijgen ze geen normale woning aangeboden maar woning waar ze als dat op termijn nodig is verzorging bij is.
  Daar moet men wel exstra betalen.
  Wat in tegenspraak is met de nieuwe aangepaste wet van 14-7-2013.
  Wel vreemd want zieke ouderen worden naar huis gezonden

 2. Lees alle reacties
 3. Als je dit echt goed uit gaat werken kom je uiteindelijk op een woonvorm die maar amper verschilt van een verzorgingstehuis.
  Ook daar heb je zogenaamde aanleunwoningen die heel sterk het karakter hebben van zelfstandig wonen, met dat voordeel dat je de zorg (in al zijn vormen) erbij hebt en als bijkomend voordeel een gemeenschapsruimte hebt, met een eigen winkel(tje), kapper e.d. en een natuurlijk buurt en toezicht door aanleunende bewoners.
  Daar is ook een therapie unit die nu nog vaak bemand wordt door wat amateuristische jeugd, maar de druk zal dan groter worden om daar iets goeds van te maken.
  Vaak geeft het schroom om tegen de familie te zeggen ‘ik ga naar of woon in een verzorgingstehuis’. Ga je die mensen interviewen die daar wonen, wil niemand naar de situatie die ANBO schetst.
  Alleen hebben de verzorgingshuizen gezorgd voor een (TERECHT) slechte klank bij de, maar als aanleunwoning geldt dat veel minder (je hoeft als zelfstandige geen chappi te eten, als je niet wilt).
  En een ander groot voordeel is dat je na verloop van jaren doorschuift naar het verzorgingstehuis; idealer kan niet: dezelfde omgeving etc etc
  ANBO heeft haar zwaar gesubsidieerde onderzoek niet echt compleet gedaan (maar de dat geeft niet; de vette rekening ligt er)
  Puf maar door met dit weer.

 4. eigenlijk loopt dit debat als sinds het ontstaan van verzorgingshuizen. juist die waren immers bedoeld voor ouderen die (nog) zelfstandig kunnen leven, mits zij op een beperkte zorg kunnen terugvallen. juist deze in categorie zorgaanbieders echter is door het beleid van de laatste tien, twaalf jaar de capaciteit beperkt. maar het beleid gericht op het scheiden van wonen en zorg lijkt nu eerder meer kosten op te leveren dan de verwachte vermindering. anderzijds zien de zorgaanbieders zich regelmatig gedwongen het zorgaanbod uit te breiden, zelfs zover dat bijna van een verpleeghuissituatie gesproken kan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.