'Er moet een groter appèl gedaan worden op andere sectoren om problemen rond jeugd samen op te lossen.' Dat zeggen Marleen Beumer, voorzitter van de Associatie Wijkteams en bestuurder Ouder- en kindteams Amsterdam, en Quirien van der Zijden, programmamanager van Associatie Wijkteams. Ze vinden dat te veel problematiek in het jeugddomein wordt getrokken dat er niet thuis hoort.
Dilemma: Bij grote zorgorganisaties kan het gebeuren dat bestuurders en directeuren soms op elkaars terrein komen. Erover praten, soms tot op het scherpst van de snede, is dan van groot belang, stelt Ezinga.
De medische coaches van Challenge & Support staan in de coronacrisis klaar voor artsen. De laagdrempelig en onafhankelijk ondersteuning is een initiatief vanuit de werkvloer: dokters voor dokters. ‘De crisis kan ook een snelkookpan voor zelfinzicht zijn.’
Er komen bij de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) steeds meer meldingen binnen over ggz-instellingen die patiënten in crisissituatie weigeren, die onder de Wet zorg en dwang (Wzd) vallen. ‘We vinden het heel treurig dat we al na 4 weken de noodklok moeten luiden’, stelt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso.
Het sociaal domein is het terrein van drie wetten: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. Sinds 2015 hebben gemeenten taken en verantwoordelijkheden op het gebied van zorg, jeugd en werk en inkomen. Het idee is dat vaak sprake is van samenhangende problemen op deze gebieden en dat de aanpak daarvan het best dichtbij de burger met die problematiek georganiseerd kan worden.