Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anonieme aangifte zorgpersoneel mogelijk onder nummer

Mark van Dorresteijn
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het mogelijk gemaakt voor functionarissen met een publieke taak om anoniem aangifte te doen. Hierdoor kan zorgpersoneel voortaan anoniem aangifte doen onder een nummer, in plaats van naam of adresgegevens.
Anonieme aangifte zorgpersoneel mogelijk onder nummer

De aangifte kan vanaf nu namens de werknemer worden gedaan door de werkgever, hierbij wordt de identiteit van de aangever zelf niet wordt prijsgegeven. Naam, adres en andere persoonlijke gegevens worden niet in de aangifte en verklaring opgenomen. Wel zal in dit geval de aangever met een nummer worden aangeduid. Ook kan de werknemer zelf aangifte doen, waarbij zijn naam wordt vervangen door een uniek nummer. ‘Als de aangever aarzelt om aangifte te doen, omdat deze zich bedreigd voelt, is het van belang om de drempel om aangifte te doen zo laag mogelijk te maken’, zo redeneert Opstelten.

Aangiftebeleid

Door het invoeren van deze mogelijkheid van het doen van aangifte op nummer wordt tegemoet gekomen aan de belangen van slachtoffers en naar verwachting zal het een positief effect hebben op de aangiftebereidheid zodat de daders kunnen worden aangepakt.

Reactie CMHF

De CMHF (Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen) is tevreden met nieuwe maatregelen van Opstelten. De CMHF heeft met de umc’s al afspraken gemaakt over het doen van aangifte door de werkgever bij agressie tegen het personeel. Het probleem bij die afspraak was echter dat vele politiekorpsen geen genoegen namen met een aangifte door de werkgever en alleen bereid waren een aangifte in behandeling te nemen indien het slachtoffer van agressie persoonlijk aangifte deed. Door veel ziekenhuispersoneel werd het doen van een aangifte achterwege gelaten, omdat via de aangifte de dader precies de naam weet van de aangever en zijn/haar adres. Door deze maatregel van het ministerie van justitie is het nu mogelijk om op nummer aangifte te doen. De CMHF verwacht dat daardoor het aantal aangiftes fors zal toenemen en dit een dempende werking zal hebben op agressie tegen het zorgpersoneel.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.