Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apothekerscampagne haalt bakzeil voor de rechter

De rechter bepaalde gisteren in kort geding dat de apothekers hun campagne 'Slikt u alles van uw verzekeraar?' moeten staken. Zorgverzekeraars Nederland had geëist dat de brancheorganisatie KNMP de actie onmiddellijk stopzet. De verzekeraars vinden dat de campagne, die bestaat uit posters, folders en advertenties, onjuiste en misleidende informatie bevat.

De rechter heeft in haar vonnis de KNMP bevolen een brief te schrijven aan de apothekers, waarin zij oproept het poster- en foldermateriaal niet te gebruiken maar te vernietigen. Ook moet de KNMP binnen drie dagen een rectificatie in De Telegraaf plaatsen waarin staat dat de campagne ten onrechte de suggestie heeft gewekt dat een aantal zorgverzekeraars voorschrijft welke medicijnen de patiënt moet gebruiken.

‘Overstappen’

Een week geleden plaatste de KNMP een advertentie in die krant waarin zij cliënten adviseerde over te stappen naar een zorgverzekeraar die niet meedoet aan het zogeheten preferentiebeleid dat driekwart van de zorgverzekeraars hanteert. Dat beleid houdt in dat verzekeraars telkens per half jaar per werkzame stof de goedkoopste medicijnen aanwijst, die worden vergoed.

‘Zeer teleurgesteld’

In een reactie op haar website verklaarde de KNMP zeer teleurgesteld te zijn. Afhankelijk van de motivering van de rechter, die volgende week wordt gepubliceerd, overweegt de organisatie hoger beroep in te stellen. ‘De KNMP voelt zich beknot in haar vrijheid van meningsuiting’.

Reactie ZN

Zorgkoepel ZN is blij dat de rechter een eind heeft gemaakt aan uitlatingen die het imago van de zorgverzekeraars zouden schaden en de patiënt misleiden. Volgens ZN verschaft de uitspraak duidelijkheid over de rol van de zorgverzekeraar en die van de apotheker. De koepel benadrukt dat hij niet op de stoel van de arts gaat zitten, maar wel streeft naar lagere prijzen voor medicijnen. (ANP/KNMP/Rechtspraak.nl)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.