Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App helpt huisarts bij vinden leeg verpleegbed

Kwetsbare ouderen die nog thuis wonen hebben soms acuut extra zorg nodig. Het regelen van die extra zorg en het vinden van een bed voor een kortdurende opname kost met name de huisarts veel tijd. De nieuwe app ZorgbedMB helpt zorgverleners in de regio Midden-Brabant bij het snel regelen van het gewenste eerstelijnsbed.
bedden400.jpg

De nieuwe app is vanaf 1 september te downloaden en is een initiatief van Zorgnetwerk Midden-Brabant. De app biedt een overzicht van de beschikbare eerstelijnsbedden in de regio. Verder is de app een handig hulpmiddel om te bepalen welke zorgvorm het beste aansluit bij de zorgvraag van de patiënt. Bovendien kan de huisarts via de app een specialist ouderengeneeskunde of de geriater van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) consulteren.

Eerstelijnsverblijf
Eerstelijnsverblijf (ELV) is bedoeld voor kwetsbare oudere patiënten die tijdelijk (aanvullende) zorg nodig hebben en niet meer in hun eigen woning kunnen verblijven, maar voor wie geen opname in een ziekenhuis vereist is. Die extra zorg kan geleverd worden op een eerstelijnsbed in een zorgcentrum. Door dit goed en snel te regelen wordt voorkomen dat patiënten onnodig lang op de huisartsenpost of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis moeten verblijven of zelfs in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. 

Actueel overzicht
De nieuwe app toont een actueel overzicht van de op dat moment beschikbare eerstelijnsbedden in Midden-Brabant, voor zowel hoog-complexe als laag-complexe zorg. Als een andere zorgvorm, zoals geriatrische revalidatiezorg of een crisisbed, nodig is, laat de app organisaties zien die deze zorgvorm kunnen leveren. Alle zeven zorgorganisaties die eerstelijnsverblijf aanbieden in Midden-Brabant (De Wever, Het Laar, Maasduinen, Schakelring, ’t Heem, Thebe en Volckaert) participeren in de app en houden met elkaar de beschikbare beddencapaciteit actueel.

Samenwerking
De realisatie van de app is tot stand gekomen door samenwerking tussen de huisartsen, de instellingen voor verpleging en verzorging, het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en GGZ Breburg, en gefinancierd door de zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.