Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De kracht van smart healthcare

Digitale innovatie is nodig voor betere zorg, stelt Steven Blees. Het helpt patiënten het heft in eigen hand te nemen, medewerkers trefzekerder werken en veiligheid te waarborgen. Ten opzichte van Scandinavische landen loopt Nederland achter. Hoe maken we een einde aan inefficiëntie binnen zorginstellingen?
Op de foto: Steven Blees, Enterprise Sales Director BeNeLux bij Juniper Networks
Op de foto: Steven Blees, Enterprise Sales Director BeNeLux bij Juniper Networks

De gezondheidszorg is een dynamische en snel veranderende sector. De laatste jaren is de druk op de zorgsector flink toegenomen. Ruim 20 procent van de Nederlandse bevolking is 65 jaar of ouder, wat in een toenemende behoefte aan zorg resulteert. Aanbieders van medische zorg zijn nog altijd aan het herstellen van de coronacrisis, terwijl er steeds hogere eisen aan hen wordt gesteld. De druk op de gezondheidszorg is dus voelbaarder dan ooit.

Deze druk wordt vergroot door achterstallige digitalisering. Uit onderzoek door de Universiteit van Twente blijkt dat de Nederland qua digitalisering van de gezondheidszorg achterloopt op onder meer Estland en de Scandinavische landen. Zo zitten Legacy IT-architecturen effectieve patiëntenzorg en vereenvoudiging van operationele processen in de weg. Er is echter een oplossing die een einde kan maken aan inefficiëntie binnen zorginstellingen en de patiëntzorg kan verbeteren: smart healthcare.

Monitoring, screening en behandeling op afstand

Smart healthcare kan worden gedefinieerd als een verzameling van technologieën die connectiviteit inzetten voor het stellen van diagnoses en het behandelen van patiënten. Zo kunnen internet of medical things (IoMT)-oplossingen worden ingezet voor de monitoring, screening en behandeling van patiënten op afstand voor verschillende medische toepassingen. Voor dit doel worden voorzieningen binnen zorgomgevingen, zoals medische apparaten, met het internet verbonden. Hierdoor kan de data die deze machines genereren worden verzameld en geanalyseerd, om zorgprofessionals inzicht te geven in hoe de faciliteiten binnen de zorginstelling presteren. Daarnaast kan deze data worden gebruikt om werkstromen te optimaliseren, wat bijdraagt aan een optimale patiëntervaring. Het management kan aan de hand van deze analyses tevens voorkomen dat er energie en budgetten worden verspild.

Beveiliging binnen de zorginstellingen

Een ander voorbeeld van smart healthcare is locatiegebaseerde technologie. Die kan onder meer worden ingezet om de beveiliging binnen zorginstellingen te verbeteren. Dit maakt het mogelijk om te voorkomen dat patiënten met een neiging om te gaan dwalen een bepaalde zone verlaten, of het personeel te waarschuwen voor gevaarlijke of levensbedreigende situaties. Apparatuur en hulpmiddelen zoals rolstoelen kunnen eveneens eenvoudiger worden gevolgd, gelokaliseerd en geplaatst om de patiëntenervaring en -veiligheid verder te verbeteren. Als dergelijke digitale systemen overal binnen een zorginstelling worden ingezet, kan dat bijdragen aan een ingrijpende verbetering van werkprocessen. Dit kan het moreel van werknemers een enorme boost geven en zelfs levens redden.

Smart healthcare-technologie omvat dus een breed scala aan innovaties die in diverse omgevingen kunnen worden ingezet, om zo veilig mogelijk en met maximale impact zorg te verlenen. Een goede connectiviteit staat aan de basis van alle smart healthcare-oplossingen. Dit is wat ze daadwerkelijk ‘slim’ maakt. Een door AI aangestuurd netwerk kan hierin een belangrijke rol spelen.

Een door AI aangestuurd netwerk

Het netwerk vormt de pijler van een gezonde bedrijfsvoering. Het stelt organisaties in staat om ondersteuning te bieden voor nieuwe toepassingen en technologieën en die op te schalen. Dan valt bijvoorbeeld te denken aan smart healthcare-oplossingen zoals wearables en locatiebepaling. Aangezien veel apparaten binnen een ziekenhuisomgeving voortdurend verbonden zijn, is een door AI ondersteund netwerk van cruciaal belang voor het waarborgen van gedegen gegevensanalyse en ononderbroken processen binnen de complete zorgomgeving. Als de levens van patiënten afhankelijk zijn van deze apparatuur, is ononderbroken connectiviteit uiteraard een eerste vereiste.

Trefzekerder aan het werk

Bij de digitale transformatie van de zorgsector komen de nodige aanloopkosten kijken. Digitale oplossingen maken het echter mogelijk om implementatieprocessen op een budgetvriendelijkere manier vorm te geven. Het digitaliseren van diverse onderdelen van de zorgomgeving kan voor tijdsbesparing zorgen. Ook stelt het personeel in staat om trefzekerder te werk te gaan. Medische apparaten kunnen worden geoptimaliseerd, om onnodig energieverbruik te voorkomen. De inzet van cloudoplossingen kan zorginstellingen helpen aan betere analyses en inzichten. Hierdoor kunnen hun mensen en middelen effectiever inzetten en de resultaten beter meten. Financiële besluitvormers kunnen op die manier een budgetplanning maken die voor maximaal effect zorgt.

De implementatie van een krachtig presterend, door AI aangestuurd netwerk kan er ook voor zorgen dat personeel beter in staat is om patiënten de zorg te bieden die zij nodig hebben. Een gelijkwaardiger toewijzing van middelen en effectiever systeembeheer binnen alle afdelingen en locaties kan een einde maken aan de dagelijkse frustraties van het personeel. Dit maakt het mogelijk om artsen, verplegend personeel en ander zorgtalent langer bij de organisatie te houden.

Patiënten het heft in handen geven

Een ander voordeel van gedigitaliseerde gezondheidszorg, is dat het patiënten meer grip kan bieden op hun medische beslissingen door het gebruik van apps en andere gebruiksvriendelijke technologie. Dit kan patiënten ertoe aanzetten om hun eigen gezondheid proactief te monitoren. Het kan hen ertoe aanzetten veranderingen in hun levensstijl aan te brengen en hen meer inzicht bieden in hun behandelingsopties, om slechts een paar voorbeelden te noemen.

Digitale geneeskunde zal naar alle waarschijnlijkheid ook van invloed zijn op de manier waarop diagnoses worden gesteld. Smart pills kunnen worden ingezet voor diagnostische en behandelingsdoeleinden, zodat invasief onderzoek tot een minimum wordt beperkt. Dit verlaagt de drempel voor patiënten die een bezoek aan een ziekenhuis vermijden, bijvoorbeeld omdat ze angstig zijn voor onderzoeken waarvoor bloed moet worden geprikt. En in levensbedreigende situaties zoals een hartaanval kunnen wearables mensenlevens redden door real time waarschuwingen af te geven.

Digitale gezondheidszorg is de volgende logische stap in het toekomstbestendig maken van de medische zorg in Nederland. In deze omvangrijke, belangrijke en complex sector, kan smart healthcare op landelijk niveau voor een ingrijpende verbetering zorgen. Dit zal zorginstellingen in staat stellen om efficiënter te werk te gaan en ze een hoop tijd, geld en frustratie besparen. En belangrijker nog: het zal de gezondheid en levens van patiënten er beter op maken. Hoewel er investeringen nodig zijn voor het vervangen van legacy systemen, bezitten deze technologieën het potentieel om voor een transformatie te zorgen van de manier waarop er in Nederland zorg wordt verleend.

Door: Steven Blees, Enterprise Sales Director BeNeLux bij Juniper Networks.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.