Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘App herkent 80 procent van alle soorten huidkanker’

Mark van Dorresteijn
De app SkinVision kan huidkanker in 80 procent van de gevallen herkennen, dat blijkt uit eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek dat de afdeling Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doet naar de app.
‘App herkent 80 procent van alle soorten huidkanker’

SkinVision is een mobiele applicatie die helpt bij het opsporen van melanoom huidkanker en mogelijk in de toekomst ook bij andere vormen van huidkanker. Door een foto te maken van een verdacht plekje op de huid en deze te analyseren met behulp van een algoritme, wordt een advies gegeven om al dan niet een arts te raadplegen of de plek te vervolgen in de tijd. Gebruikers kunnen de foto’s opslaan, vergelijken in de tijd en via de app delen met een dermatoloog of huisarts. De app is gratis te downloaden voor iPhone in de Appstore en vanaf woensdag 3 juni ook voor Android in de Play Store.

Opsporing huidkanker

Het onderzoek van Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis toont aan dat mensen met behulp van hun smartphone niet alleen melanomen (10 procent van alle huidkanker), maar ook vrijwel alle andere vormen van huidkanker eerder kunnen opsporen. In het onderzoek, dat verder voortgezet zal worden tot het einde van dit jaar, wordt gekeken of SkinVision een waarschuwing geeft op basis van de foto die gemaakt is van een verdacht plekje op de huid. In ruim 80 procent van de gevallen van huidkanker kregen de plekjes een rode rating. Een rode rating geeft aan dat er een zeer grote waarschijnlijkheid is dat er sprake van huidkanker is. De overige plekjes kregen een oranje rating: een melding die aangeeft dat het plekje eventueel huidkanker zou kunnen zijn en goed in de gaten gehouden dient te worden. Dit zijn percentages die het gemiddelde oog van een dermatoloog benaderen.

Vroegtijdig herkennen belangrijk

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst groeiende kankersoort. Vaak is deze ziekte goed te behandelen, maar vroege opsporing is hierbij van groot belang. Thissen: ‘Als een app daarbij kan helpen, graag. In het geval van een melanoom kan voege opsporing zelfs het verschil zijn tussen een relatief “eenvoudig” te verwijderen moedervlek en een uitgezaaid melanoom dat misschien niet meer te genezen is’, vervolgt Thissen. ‘We moeten dus niet onze kop in het zand steken voor nieuwe ontwikkelingen, maar deze juist een kans geven en grondig onderzoeken.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.