De app moet vooral ondersteuning bieden tijdens diagnose en behandeling. ‘Na het horen van de diagnose borstkanker hebben veel vrouwen het gevoel in een ravijn te vallen’, laat het Trimbos weten. ‘Ze worden in een medische rollercoaster gezet voor een rit die gepaard gaat met gevoelens van angst, stress, verdriet en vervreemding. Een rit die hen wegvoert uit hun normale bestaan. Ineens zijn ze patiënt in plaats van collega, moeder, echtgenote, vriendin en onafhankelijk, autonoom persoon.’
Werking van de app
Oefeningen uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness vormen de basis van de app. Volgens de makers zijn het oefeningen waarvan bekend is dat ze stress en depressie klachten verminderen en veerkracht vergroten. Een ander uitgangspunt is de kennis en ervaring van hulpverleners, patiënten en hun naasten. Daarnaast zorgt de integratie van social media ervoor dat de app een ‘lijntje naar buiten’ is.
Doel is vierledig
De app die het Trimbos-instituut ontwikkelt is de eerste in zijn soort. De ontwikkeling wordt gefinancierd door Pink Ribbon. Het doel van de app is vierledig. Hij versterkt de veerkracht, verbindt en deelt, inspireert, troost en vermaakt, en checkt en signaleert.
(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Koen Suyk )
Geweldig nieuws niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor Pink Ribbon. Goed besteed geld.