Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

App voor gebruik antidepressiva

Mark van Dorresteijn
De Start & Stop app Antidepressiva van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) laat gebruikers zien wat het effect is van de behandeling tegen depressie. Het IVM wil met de app het goed en veilig gebruik van antidepressiva bevorderen.
App voor gebruik antidepressiva

De app geeft met name onafhankelijke informatie voor mensen die starten of stoppen met medicijnen. In de praktijk blijkt starten en stoppen met antidepressiva erg lastig. “Wat veel starters bijvoorbeeld niet weten, is dat het vaak twee tot vier weken duurt voordat het middel werkt”, licht Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM toe. “Dat is lastig, want de bijwerkingen merk je vaak wel vanaf de eerste dag. Veel mensen stoppen vanwege de bijwerkingen vroegtijdig met het slikken van antidepressiva, maar ze hebben deze medicijnen wel nodig om beter te worden. Mensen die willen stoppen hebben het moeilijk omdat er afbouwverschijnselen kunnen optreden.” Volgens Coolen van Brakel vervangt de app niet de voorlichting door een arts of apotheek, maar is het een aanvulling daarop. “Als je start met antidepressiva, komt er veel op je af. Met de app kan je op een rustig moment lezen wat antidepressiva met je gedrag en gezondheid doen, waardoor starters hopelijk minder snel stoppen en stoppers verantwoord kunnen afbouwen.”

MoodMeter

Een belangrijk onderdeel van de app is de ‘MoodMeter,’ waarmee de gebruiker zijn of haar stemming kan bijhouden en kan meten hoe depressief hij of zij is. Het effect van de behandeling of de gevolgen van het stoppen worden daardoor inzichtelijk voor de gebruiker en de behandelaar. “Huisartsen, psychiaters en psychotherapeuten kunnen de Moodmeter heel goed inzetten als hulpmiddel”, zegt Coolen van Brakel. “Door de patiënt te vragen de MoodMeter in te vullen, krijgt de behandelaar in één oogopslag te zien hoe het gaat met de behandeling. De patiënt kan zelfs de informatie per e-mail naar zijn behandelaar sturen.”

Startenstop.nl

De informatie op de app is gebaseerd op de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie bij volwassenen (2009). De app is vooralsnog ontwikkeld voor iPhones, maar het IVM werkt samen met Logica, de bouwer van de app, aan een versie voor andere smartphones. Het IVM wil de app vertalen in het Engels en meer Start & Stop apps ontwikkelen. De Start & Stop app Antidepressiva is gefinancierd door Menzis. (ICTzorg)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

1 REACTIE

  1. Deze app is een voorbeeld van een “kort door de bocht” oplossing: leuk voor marketing. Wat als de mail niet aankomt of in een algemene box verdwijnt? Wat als iemand alsnog voor de trein springt, omdat de signalen op “rood” blijven staan (ondanks juist medicatie gebruik?). Als de behandelaar had kunnen weten dat ingrijpen nodig zou zijn bij deze persoon, hoort hij dat ook te doen. Deze app is een voorbeeld van een “kort door de bocht” oplossing, leuk voor marketing, slecht voor de zorg. Wat vindt de inspectie hiervan?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.