Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Apple gaat medische gegevens delen met ontwikkelaars apps

Bert Bukman
Techbedrijf Apple gaat medische gegevens van gebruikers van de iPhone delen met ontwikkelaars van apps. Dit gebeurt alleen als de gebruiker toestemming geeft. Het gaat om data van de dienst Apple Health Records.
Apple Health Record
AdobeStock

Dit meldt het bedrijf op de eigen site. Apple Health Records werd begin dit jaar gelanceerd. Gebruikers van een iPhone kunnen op deze manier hun medische gegevens inzien en opslaan. Meer dan vijfhonderd zorginstellingen werken mee aan het initiatief. Het gaat daarbij om data als diagnoses, allergieën, labuitslagen en medicatieoverzichten.

De gegevens worden versleuteld opgeslagen op de iPhone van de gebruiker. Apple stelt deze gegevens nu beschikbaar aan ontwikkelaars van health-apps, als de consument hier tenminste toestemming voor heeft gegeven. ‘Als gebruikers de data uit hun digitale gezondheidsdossier willen delen met een app die zij vertrouwen, dan worden deze data direct naar die desbetreffende app gestuurd. Niet eerst langs een server van Apple,’ aldus het bedrijf.

Medicatietrouw

Een voorbeeld van een app die gebruik maakt van de gegevens van Apple Health Records is Medisafe. Dit is een dienst die is gericht op het bevorderen van de medicatietrouw. De app maakt verbinding met Health Records, zodat de gebruiker eenvoudig zijn receptenlijst kan importeren zonder deze handmatig in voeren. De gebruiker van de app ontvangt een waarschuwing als het tijd is om een medicijn in te nemen.

Dankzij de koppeling aan Apple Health Record kan Medisafe kan patiënten ook waarschuwen voor problematische interacties tussen geneesmiddelen. Daarmee neemt de app in feite een deel van de taak van de apotheker over. Omgekeerd kan Medisafe zijn producten verbeteren door het gebruik van geaggregeerde data van alle deelnemende patiënten.

Medisch onderzoek

Apple ziet ook mogelijkheden op het gebied van de wetenschap. Medische onderzoekers krijgen immers toegang tot patiëntspecifieke informatie die kan leiden tot een verdieping van hun inzicht in de ontwikkeling van een ziekte en een mogelijk behandeling daarvan. Ook zijn er volgens het techbedrijf mogelijkheden voor gepersonificeerde adviezen op het gebied van voeding.

De gezondheidsfuncties van Apple Health Record zijn voorlopig alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten. Over toepassingen in Europa en elders in de wereld doet het bedrijf geen mededelingen.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.