Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arabische delegatie voor DiabetesStation van 24CARE en Erasmus

Een delegatie van de Prime Ministers Office (PMO) van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft op dinsdag 23 augustus een werkbezoek gebracht aan het 24CARE DiabetesStation, het eerstelijns gezondheidscentrum Gezond op Zuid in Rotterdam. Het DiabetesStation is een interactief meetstation voor patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes.
diabetesFotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Het DiabetesStation is ontwikkeld door 24CARE en het Erasmus MC, waar het station al wordt ingezet. Het is de bedoeling om het apparaat op korte termijn verder uit te rollen, meldt vaktitel ICT & Health. 24CARE en het Erasmus MC werken ook aan verdere innovaties op basis van het DiabetesStation. Die zullen in de toekomst ingezet kunnen worden bij andere aandoeningen, zoals chronisch hartfalen.

Mogelijkheden
Het DiabetesStation is een interactief meetstation dat chronische patiënten in staat stelt zelfstandig hun vitale waarden te meten, zoals het gewicht, de bloeddruk, glucose, cholesterol en triglycerides. Er is voor de metingen geen personele inzet nodig. Patiënten kunnen 24/7 hun persoonlijke diabetescheck-up in eigen taal en tempo doorlopen. Het systeem signaleert automatisch wanneer waarden afwijken en brengt de behandelend arts op de hoogte. Patiënten kunnen dan direct contact hebben met de desbetreffende behandelaar via een beveiligde videoverbinding.

Diabetes
In de Verenigde Arabische Emiraten gaat 6,2 procent van het totale zorgbudget op aan de behandeling van diabetes type 2. Dit zal naar schatting toenemen tot 13 procent in 2030. Er wordt gezocht naar innovatieve oplossingen om diabetes in een vroeg stadium te diagnosticeren en snel en accuraat onder controle te krijgen. Reden voor dr. Fuzan Alkhalidi, director of Healthcare Strategy and Policy van de Prime Ministers Office VAE, en dr. Andy Poh, advisor van de Prime Ministers Office VAE, om te kijken naar wat het DiabetesStation kan bijdragen aan de beperking van de genoemde zorgkosten.

Controle
De delegatie was volgens een persbericht van 24Care onder de indruk van het gebruiksgemak en de uitgebreide diagnostische mogelijkheden en intelligentie van het systeem. Ook het lifestyle component, waarbij de patiënt op prettige wijze wordt gestimuleerd om te bewegen en gezond te leven, zou positief ontvangen zijn, evenals de mogelijkheid om met het DiabetesStation ook andere chronische aandoeningen onder controle te houden.

Feedback
Het DiabetesStation is een interactief meetstation dat chronische patiënten in staat stelt zelfstandig hun vitale waarden te meten zoals het gewicht, de bloeddruk, glucose, cholesterol en triglycerides. Zij worden interactief begeleid en het systeem geeft direct feedback. Er is voor de metingen geen personele inzet nodig, zodat de behandelend arts zich bij een consult kan richten op het bespreken van een persoonlijk behandelplan.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.