Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Arnold Moerkamp gaat CVZ leiden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Arnold Moerkamp wordt per 1 november 2011 de nieuwe baas van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Moerkamp is nu nog directeur curatieve zorg bij VWS.
Arnold Moerkamp gaat CVZ leiden

Arnold Moerkamp (58) kwam in 2000 als directeur verpleging en verzorging en ouderenbeleid naar het ministerie van VWS. In 2006 werd hij directeur langdurige zorg en in 2008 directeur curatieve zorg en plaatsvervangend directeur-generaal.

Moerkamp trekker kwaliteitsinstituut

Moerkamp is een van de trekkers voor de oprichting van een kwaliteitsinstituut voor de zorg. Het kwaliteitsinstituut wordt geïntegreerd in het CVZ. Daarbij wordt gedacht aan een inrichting in kamers waarin de uitvoerende verzekeringstaken van CVZ, het pakketbeheer, de innovatie van beroepen en opleidingen, en de uitvoering van taken op het gebied van kwaliteit en gepast gebruik (kwaliteitsinstituut) worden onderscheiden.

Kwartiermaken kwaliteitsinstituut

Het kwaliteitsinstituut moet vanaf 1 januari 2013 operationeel zijn. Vorige week gaf minister Schippers CVZ de opdracht daarvoor de maatregelen te treffen. Een Adviescommissie kwaliteit gaat het bestuur bijstaan bij de inhoudelijke vormgeving van het kwaliteitsinstituut. De eerste leden van deze commissie worden binnenkort aangesteld. (Persbericht VWS)

Lees ook:

Vierhout: ‘Pakketbeheer is geen taak kwaliteitsinstituut’

CVZ worstelt met lage ziektelast

Dik Hermans van CVZ naar VitaValley

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Maarten. Death panel is een mooie naam, temeer daar hij ook gebruikt wordt om het CVZ-werk te duiden door de linkse Nobel-prijswinnaar Paul Krugman. Toch denk ik dat Bob Smalhout nog wel met iets sappigers uit het Duits kan komen. Hij vergeleek het werk van het CVZ al eerder met dat van de Nazi’s. Het is overigens niet zo dat het Kwaliteitsinstituut alleen maar beslist wie er dood mag gaan. Dat lijkt alleen maar zo omdat de werkelijke kwaliteit-van-zorg taken bij het CVZ ondergeschoven worden.

  3. VWS: “Het kwaliteitsinstituut wordt geïntegreerd in het CVZ.” Hmm, volgens mij zit er iemand te slapen bij VWS. Dit was nooit de bedoeling. De Regieraad zal ook blij worden van deze formulering. Niet dat VWS daar van wakker zal liggen. Lastiger is dat de formulering de beeldvorming van het kwaliteitsinstituut negatief zal beïnvloeden. Ik wil wel even meehelpen: Wat wij in Nederland Kwaliteitsinstituut noemen, noemen Amerikanen Death Panel. Dit was niet waar geweest, als het Kwaliteitsinstituut de kwaliteitstaken serieus had genomen en CKZ, ZiZo etc een serieuze rol had gegeven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.