Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arrestant vaker chronisch ziek

Mensen die zijn opgepakt en in de politiecel belanden, hebben ruim anderhalf keer zo vaak een chronische ziekte als de algemene bevolking, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de GGD-Amsterdam en het NIVEL.
Arrestant vaker chronisch ziek

Arrestanten blijken volgens het onderzoek van Nivel vaker chronische longziekten en gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te hebben dan de algemene bevolking. Dit sluit aan bij eerder onderzoek in gevangenissen, waaruit blijkt dat ook gevangenen een groter risico hebben op deze ziekten. In de politiecel wordt bovendien vaker een beroep gedaan op een arts vanwege hiv of aids dan in de huisartsenpraktijk.

Ernstige problemen

Forensisch artsen die medische zorg in de cel verlenen zien ook vaker andere lichamelijke aandoeningen dan huisartsen. Ze verlenen de meeste zorg vanwege diabetes mellitus, verhoogde bloeddruk, astma, scheur- en snijwonden, pijn en zwangerschap. Daarbij zien ze ook arrestanten met ernstige gezondheidsproblemen die snel een medische behandeling nodig hebben. Van de consulten in de politiecel leidde 1 procent tot onmiddellijke verwijzing naar een ziekenhuis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa stelt nieuwe tarieven forensische zorg vast

De Bascule sluit kliniek forensische jeugdpsychiatrie

NZa wil toezien op forensische zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.