Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artritis steeds vaker uit te bannen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Patiënten met reumatoïde artritis die volgens een strak protocol worden behandeld met medicijnen kunnen in 80 procent van de gevallen klachtenvrij of grotendeels klachtenvrij worden gemaakt. Dat zegt prof. dr. Mart van de Laar, reumatoloog in Medisch Spectrum Twente en medebestuurder van het samenwerkingsverband DREAM Registry.
Artritis steeds vaker uit te bannen

DREAM (Dutch RhEumatoid Artritis Monitoring) is kort na 2000 van start gegaan met het registreren van patiënten die dure TNF alfaremmers gebruiken. Geleidelijk aan is het systeem uitgegroeid tot een systeem van kwaliteitsregistratie waaraan ongeveer 12 ziekenhuizen deelnemen en de Universiteit Twente. Begin dit jaar waren 3500 individuele patiënten in kaart gebracht. De afgelopen jaren nemen groepen van andere specialisten zoals MDL-artsen en dermatologen de methodiek van DREAM over.

DREAM

‘Dit is een methode om doelmatigheidsstudies te realiseren voor aandoeningen met een hoog volume patiënten. Wij verzamelen data die waarmee je onderzoek naar behandelmethodes kunt verrichten dat anders niet mogelijk is’, aldus Van de Laar. Vorig jaar rapporteerde DREAM nog een remissiepercentage (klachtenvrijpercentage) van 60 procent bij patiënten na een half jaar intensieve en gerichte behandeling met medicijnen. Dit in vergelijking met een score van 30% klachtenvrij bij een groep reguliere patiënten die dezelfde medicijnen kregen toegediend zonder dat strak werd bijgestuurd op timing en dosering. ‘Inmiddels zien we het remissiepercentage naar 80 procent gaan. We hebben een strakker protocol geschreven. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je meteen gaat behandelen nadat een diagnose is gesteld. En je schrijft doseringen voor die in de literatuur hun effectiviteit hebben bewezen.’

Afbouw

Opmerkelijk is ook dat DREAM studies verricht naar het stoppen met medicijnen. Dat is een onderzoeksthema waarin de farmaceutische industrie niet is geïnteresseerd. De inname van medicijnen wordt volgens bepaalde criteria afgebouwd. ‘Rond 50 procent van de patiënten in remissie, kan uiteindelijk stoppen met medicijnen. Dat draagt bij aan betere en doelmatige zorg’, aldus Van de Laar.

Ervaringen

De reumatologen die aan DREAM deelnemen, komen eens per kwartaal bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om de cijfers te bespreken. Van de Laar: ‘We nemen daar gezamenlijke besluiten. De discussies zijn pittig maar we komen er altijd uit.’

Executive congres

Mart van de Laar spreekt op 3 juni op het Executive Seminar: Van kwaliteitstransparantie naar kwaliteitsverbetering, dat Zorgvisie organiseert in samenwerking met BCG.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.