Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Arts blijft te dure medicijnen voorschrijven’

Mark van Dorresteijn
Artsen schrijven nog altijd te dure medicijnen voor terwijl er goedkopere varianten verkrijgbaar zijn. Dat stelt zorgverzekeraar VGZ vandaag in het AD.
‘Arts blijft te dure medicijnen voorschrijven’

Voor veel aandoeningen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Die hebben andere bestanddelen, maar dezelfde werking en verschillen soms enorm in prijs. Volgens VGZ kiezen artsen vaak nog uit gewoonte voor duurdere pillen. Ook het feit dat een patiënt eerder niet goed reageerde op een medicijn wordt als oorzaak genoemd.

Besparing

De zorgverzekeraar schat dat jaarlijks tientallen miljoenen euro’s bespaard kunnen worden. VGZ benadrukt dat tegenover de extra kosten geen kwaliteitswinst staat. Om die reden willen zij extra druk op de medische sector.

5 REACTIES

  1. Een heerlijke generalisatie van het artsenvoorschrijfgedrag . En door wie ? ? door woekerpolisverzekeraarsgierenboekhouders ! ! Misschien kan Vgz de te duur voorschrijvende artsen trakteren op een symposium van een Grieks weekje : generiek voorschrijven , met winstaandeel ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Er zit een bias in de conclusie. Daardoor klopt de conclusie sowieso niet. Hoe ik daarbij kom? Heel simpel. Kunt U zich de titel voorstellen: ‘Artsen schrijven nog veel te vaak te goedkope medicijnen voor’ ? Nee toch. Iemand sprak eens: wanneer het omkeerde niet klopt, klopt de andere stelling ook niet. Dat is hier dus ook het geval.

  4. jammer dat VGZ niet de prioriteit geeft aan een adequate behandeling voor de verzekerden, die bij haar zijn aangesloten, maar focust op het macrobudget. van de regierol van de patiënt komt zo weinig terecht.
    maar ik vrees dan ook, dat die in het feitelijke beleid van VWS niet zo belangrijk gevonden wordt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.