Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Arts in bestuur is beter voor ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen met artsen in het bestuur presteren beter. Dat schrijft onderzoeker Amanda Googdall in Social Science & Medicine, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Arts in bestuur is beter voor ziekenhuis

Goodall onderzocht volgens het tijdschrift de Amerikaanse situatie waar slechts 235 van de 6500 ziekenhuizen worden geleid door artsen. Toegespitst op ziekenhuizen die gespecialiseerd waren in kanker, maag- darm en leveraandoeningen of in hartaandoeningen en -operaties, keek ze naar de achtergronden van bestuurders.

Zorgachtergrond

Het bleek dat ziekenhuizen vaker voorkwamen in de top-100 van de Index of Hospital Quality (IHQ), wanneer deze geleid werden door artsen. In alle specialisatiegebieden was de gemiddelde IHQ-score significant hoger bij de door artsen geleide ziekenhuizen dan bij ziekenhuizen waarin managers de scepter zwaaiden. Inzicht in de verschillen geeft Goodall niet, maar de studie is wel een duidelijke eerste indicatie dat ziekenhuizen beter af zijn als zij geleid worden door mensen met een zorgachtergrond.

IHQ-score

Om tot de IHQ-score te komen, worden infrastructuur, resultaten en manier van werken van de ziekenhuizen gecombineerd tot een kwaliteitsscore. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Wij hadden in de jaren 70 v/d vorige eeuw een Geneesheer Directeur en het werkte prima.Hij wist alles en was in die tijd ook nog voorzitter van de OR van het Ziekenhuis.Achteraf een leuke tijd in het SLZ ( St. Laurens Ziekenhuis Ginneken/Breda )De Directeur was betrokken bij het wel en wee van het Ziekenhuis , wat ik in deze tijd ( 2011) mis.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.