Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Arts wordt niet belemmerd door hoofddoek’

Mark van Dorresteijn
Artsen worden door het dragen van een hoofddoek op geen enkele wijze beïnvloed tijdens het medisch handelen. Dat stelt het Centraal tuchtcollege voor de gezondheidszorg (CTG), zo meldt Mednet.
‘Arts wordt niet belemmerd door hoofddoek’

Het college behandelde in hoger beroep een klacht van een patiënt, die vindt dat artsen geen hoofddoek behoren te dragen omdat het hun neutrale uitstraling aantast. Zij had zich enige tijd terug met rugklachten gemeld bij een hoofddoekdragende arts. De patiënt verzocht de hoofddoek af te doen alvorens haar medische klacht te boordelen. De arts weigerde en stelde dat de patiënt de hoofddoek kon accepteren of op zoek moest gaan naar een andere behandelaar.

Ongegrond

Het Regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg (RTG) stelde in eerste instantie vast dat artsen geen rekening behoeven te houden met voorkeuren van patiënten, behalve wanneer het de sekse betreft. Daarom verklaarde het RTG de klacht van de patiënt ongegrond. In hoger beroep besloot nu ook het CTG dat een hoofddoek een arts op geen enkele wijze hindert. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees meer:

Utrechtse huisarts niet vervolgd om ‘boerkaverbod’

‘Arts mag vragen om boerka af te zetten’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is dus geen burka, begrijp ik uit het vertelde. Artsen dragen vaak operatiekleding. Daar zit dan zo’n mutsje bij. In verband met hygiëne worden de haren weggestoken in zo’n mutsje. Het is jammer dat de artsen die in gewone kleding klanten willen ontvangen nu eigenlijk de dupe worden van geloofsuitingen. Ik mag hopen dat deze arts direct een paar namen heeft meegegeven van collegae die wel Nederlandse norm hanteren?

  3. Het is dus geen burka, begrijp ik uit het vertelde. Artsen dragen vaak operatiekleding. Daar zit dan zo’n mutsje bij. In verband met hygiëne worden de haren weggestoken in zo’n mutsje. Het is jammer dat de artsen die in gewone kleding klanten willen ontvangen nu eigenlijk de dupe worden van geloofsuitingen. Ik mag hopen dat deze arts direct een paar namen heeft meegegeven van collegae die wel Nederlandse norm hanteren?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.