Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Artsen keren Zorgbalans de rug toe

Het omvormen naar een kleinschalige manier van werken bij een van de huizen heeft er bij ouderenorganisatie Zorgbalans toe geleid dat hier vier van de verpleeghuisartsen zijn opgestapt. Dat zegt bestuursvoorzitter Roelof Jonkers van Zorgbalans.
Artsen keren Zorgbalans de rug toe

Het vertrek van de artsen was aanleiding voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om een bezoek te brengen aan de zorgorganisatie en zich te laten informeren over de stand van zaken van de medische zorg.

‘Niet collectief opgestapt’

De opgestapte verpleeghuisartsen konden zich niet vinden in de kleinschalige woonvorm die in een van de verpleeghuizen van Zorgbalans wordt doorgevoerd. De kern van dit nieuwe zorgbeleid is dat bewoners voortaan in groepjes van zeven à acht bij elkaar gaan wonen. De artsen die afgelopen maand zijn opgestapt, dachten dat de medische zorg vanwege deze nieuwe manier van werken minder aandacht zou krijgen. “Dat is niet zo, maar dat hebben we niet goed genoeg weten te communiceren”, zegt Jonkers. “Overigens zijn de artsen niet collectief opgestapt.”

Verpleeghuizen zorgbalans

Zorgbalans is inmiddels naarstig op zoek naar vervangende verpleeghuisartsen. De contracten van de vertrekkende artsen lopen in april af en dan moet er vervanging geregeld zijn. “Dat zie ik met alle vertrouwen tegemoet. We hebben nu al verschillende sollicitanten gehad. En er zijn ook bureaus die we kunnen inschakelen om de medische zorg op peil te houden.”

Inspectie

De inspectie controleerde vorig jaar al bij Zorgbalans. Dat was toen omdat de bezetting van het verzorgend personeel onder een aanvaardbaar niveau dreigde te zakken. Aan dat probleem wordt gewerkt”, zegt de bestuurder. “Inmiddels is een plan opgesteld. Toen we te horen kregen dat de artsen ontslag namen, hebben we meteen de inspectie ingelicht. Die gaf aan met ons een gesprek te willen voeren. Dat heeft plaatsgevonden en de inspectie heeft zich ervan vergewist dat de medische zorg in de komende maanden is geborgd. In overeenstemming met het landelijke beleid heeft de inspectie aangekondigd onverwachte bezoeken te willen brengen. Daar werken wij natuurlijk aan mee.”

Communicatieproblemen

Aan de communicatieproblemen die ten grondslag liggen aan de problemen bij Zorgbalans wordt ook gewerkt volgens Jonkers. “We voeren met iedereen gesprekken en hebben ook een externe deskundige ingehuurd om alle ruis op de lijn helemaal weg te krijgen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Bestuur Zorgbalans botst met SP

Zorgbalans scoort onvoldoende voor HKZ-certificaat

Toezichthouder Zorgbalans verdedigt vertrekpremie

Cliëntenraad luidt noodklok over Zorgbalans

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. zelf specialist ouderengeneeskunde( voorheen ‘verpleeghuisarts’) zijnde , weet ik dat mijn collegae niet zo maar ‘patiënten/cliënten ‘in de steek laten’, maar soms moet – om zorg verantwoord te houden – helaas de dokter duidelijke stappen zetten als hij/ zij onder de gecreëerde voorwaarden zijn/ haar werk niet kan uitvoeren: helaas is gebrekkige communicatie toch nog wel eens de reden van dit soort ontwikkelingen. bij het ontwikkelen van nieuwe ‘producten’ zoals kleinschalige woonvormen bereik je consensus als degenen die verantwoordelijk zijn voor zorg /behandeling/organisatie gezamenlijk optrekken . ik weet niet hoe het in deze organisatie is gelopen,maar de cultuur bij sommige managers is soms zo dat men er van uitgaat dat ‘zo thuis mogelijk’betekent dat er geen behandelaars bijhoren en dat met minder opgeleid personeel dezelfde kwaliteit is te bieden als op een afdeling waar nivo 3-ers werken.
    .Vergeten wordt dat bewoners/cliënten/patiënten van afdelingen waar verpleeghuiszorg nodig is ( conform de daarvoor afgegeven indicatie) óók behandeling nodig hebben en geen gezonde ouderen zijn zoals die wat thuis wonen. .
    Dus moet je ook de ontwikkeling met de daarvoor verantwoordelijken afstemmen en zorgen dat het verzorgend personeel van zo’n kleinschalige woonvorm bekwaam is (juiste opleiding dus) om de zorg aan de betreffende doelgroep te bieden.Dit betekent dat kleinschalige woonvormen vaak duurdere zorg betekenen ,en dát vergeet men vaak bij de opzet er van!.( minder efficient kunnen werken, behandelaren zijn meer reistijd kwijt,)_
    p.s. gelukkig werk ik in een organisatie waar de dokters een stem hebben in dit soort zaken .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.