Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen maken online preventietest ziekten

Mark van Dorresteijn
Mensen kunnen vanaf nu via internet preventietests doen die het risico aangeven op chronische ziekten en veel voorkomende andere aandoeningen. Specialisten van het Haagse Bronovo Ziekenhuis hebben de tests samen met huisartsen ontwikkeld. Dat heeft een woordvoerder laten weten.
Artsen maken online preventietest ziekten

De ziekten waarop de tests zijn gebaseerd, zijn de afgelopen vijf jaar geselecteerd op basis van vier criteria. Ze komen veelvuldig voor in Nederland, veroorzaken een grote ziektelast, zijn in een vroeg stadium te herkennen en goed behandelbaar als ze tijdig worden ontdekt.

Er zijn twee testen, bedoeld voor mensen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. De basistest is gratis, de experttest kost 19,95 euro. Via de basistest krijgt iemand inzicht hoeveel risico hij loopt op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De experttest laat zien hoe groot het risico is op zes kankersoorten, 22 veel voorkomende behandelbare aandoeningen en de gezondheidsrisico’s door verkeerde leefgewoontes.

Preventie

De ziekten en leefgewoontes die in de tests worden gescreend, zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de totale ziektelast en voor 70 procent van de totale sterfte in Nederland. Preventie is niet alleen goed voor beheersing van de ziekten, maar ook van de kosten. “Een euro die vroeg in het ziekteproces wordt besteed, levert een grotere gezondheidswinst op dan wanneer dezelfde euro pas veel later in het ziekteproces wordt besteed”, aldus chirurg Arthur Niggebrugge, een van de initiatiefnemers van de tests. Preventie is het meest effectief bij mensen tussen 35 en 70 jaar.

Risico

Bij een aantal ziekten die veel voorkomen, kan de behandeling verbeteren als zij in een vroeg stadium worden ontdekt, bijvoorbeeld huidkanker, nierschade of suikerziekte. Het risico kan worden berekend op basis van de medische voorgeschiedenis, familieachtergronden en levensstijl.

Beperking

Als uit de tests een verhoogd risico op een ziekte blijkt, staan in de uitslag adviezen hoe de risico’s te beperken. Voor meer informatie kunnen mensen naar hun huisarts.

De GezondheidsRisicoTest wordt steeds bijgehouden en aangepast door een team van medische deskundigen. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Sorry hoor,maar we gaan tenslotte toch ergens aan dood?
    Is dit niet overbodig werk naar je toetrekken?Hiermee bezorg je de gezondheidszorg ook overlast door een verkapte vorm van “Angst-zaaien”
    Dit maakt het produkt ‘zorg’alleen maar duurder-volgend jaar weer een tientje erbij!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.