Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen melden steeds meer euthanasiegevallen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De vijf regionale toetsingscommissies euthanasie hebben vorig jaar 2636 meldingen van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding ontvangen. Dit is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2008.
Artsen melden steeds meer euthanasiegevallen

De stijging van het aantal meldingen die sinds 2006 is ingezet lijkt door te zetten.

Niet zorgvuldig

In 2443 gevallen ging het om levensbeëindiging op verzoek (euthanasie), in 156 gevallen om hulp bij zelfdoding en 37 keer betrof het een combinatie van beide. Dit blijkt uit het jaarverslag over 2009 van de regionale toetsingscommissies euthanasie dat vandaag is gepubliceerd. De toetsingscommissies oordeelden in bijna alle gevallen dat de arts overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. In 2009 is in negen gevallen geoordeeld dat de arts niet volgens de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. Deze zaken zijn doorgezonden aan het College van Procureurs-Generaal en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Kanker

De levensbeëindiging vond in 2117 gevallen thuis plaats, 170 keer in een ziekenhuis, 77 keer in een verpleeghuis, in 111 gevallen in een verzorgingshuis en 161 keer elders (bijvoorbeeld in een hospice of bij familie). In verreweg de meeste gevallen leden mensen aan kanker. Het aantal meldingen in 2009 ligt hoger dan in de voorgaande jaren (respectievelijk 2331 meldingen in 2008 en 2120 meldingen in 2007).

Uitzichtloos en ondraaglijk

Er zijn vijf regionale toetsingscommissies. Elke commissie bestaat uit drie leden, namelijk een jurist, die tevens voorzitter is, een arts en een ethicus. Op 1 april 2002 is de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in werking getreden. De commissies toetsen of de arts al dan niet heeft gehandeld volgens de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Zo moet er onder meer sprake zijn van een vrijwillig en weloverwogen verzoek en van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. Ook moet de behandelend arts ten minste één onafhankelijk arts hebben geraadpleegd en moet de levensbeëindiging medisch zorgvuldig zijn uitgevoerd. De commissies brengen hun oordeel alleen ter kennis van het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de arts niet volgens de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Kliniek voor mensen met doodswens onderzocht

NZa verhoogt tarief second opinion euthanasie

Verpleeghuis weigert euthanasie

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

1 REACTIE

  1. De eerste landelijke euthanasiezaak was in 1973 in Friesland. Een vrouwelijke huisarts uit het Friese Noordwolde pleegde toen euthanasie op haar moeder, die in verpleeghuis was opgenomen. De geneesheer-directeur zou een natuurlijke dood noteren, maar verlinkte deze mevrouw, zeer achterbaks dus. Dankzij de geweldige steun van de locale bevolking werd deze huisarts voor de vorm slechts tot een week voorwaardelijke celstraf veroordeeld en werd in een naburig dorp de NVVE (Nederlandse Vereniging Voor Euthanasie) opgericht. Euthanasie moet volledig gelegaliseerd worden als het lijden ondraaglijk is. Het is onmenselijk om dat soort mensen die toch gaan sterven onnodig te laten lijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.