Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Autismecoalitie van start

Na drie jaar werken aan een inclusieve samenleving voor mensen met autisme, legt de Werkgroep ‘Van autisme bekeken’ vandaag haar werk neer. De nieuwe Werkgroep Autisme neemt het stokje over en zal zich blijven inzetten om de omgang met mensen met autisme in Nederland te verbeteren.
saers400.jpeg

Vanuit Enschede, Nijmegen en Den Haag zijn vandaag drie treinen vertrokken richting Utrecht waar de slotmanifestatie van ‘Vanuit autisme bekeken’ plaatsvindt. De machinisten zijn mensen met een vorm van autisme. Onder de treinpassagiers is onder andere staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, verschillende leerlingen met autisme en verschillende ondernemers en ervaringsdeskundigen. Met deze actie onderstreept de werkgroep de noodzaak voor een nieuw beeld over autisme.

Aline Saers
‘De werkgroep is al die jaren bezig geweest om autisme niet onder te laten sneeuwen in de transitie van zorgtaken’, zegt Aline Saers, lid van de werkgroep en directeur van belangenvereniging voor pgb-houders Per Saldo. ‘Het gaat ons niet alleen om zorg maar om initiatieven waarbij autisten zo normaal mogelijk kunnen participeren in het onderwijs, werk en vrije tijd. We willen autisme zoveel mogelijk uit het zorgdomein trekken en onder de aandacht brengen dat mensen met autisme geen beperking hebben maar net iets anders tegen de wereld aankijken. Met de juiste benadering kunnen autisten hun talenten zeer goed inzetten.’

Werkgroep
Saers zat niet alleen vanuit haar rol bij Per Saldo in de werkgroep. ‘Mijn zoon heeft autisme, daarom is hij vandaag ook een van de machinisten in de speciale trein.’ De werkgroep stopt met het aanjagen omdat het nu tijd is dat de maatschappij op eigen houtje verder gaat. ‘Je kunt niet eeuwig blijven aanjagen. Het is de bedoeling dat al de initiatieven die we in de jaren hebben opgezet nu door alle partijen in het onderwijs en het bedrijfsleven worden overgenomen. Om daar toch de vinger bij aan de pols te houden hebben we nu de Autismecoalitie. Die gaat zover nodig is hier en daar nog duwtjes geven om onze agenda op de kaart te krijgen. Want we zijn zeker nog niet helemaal klaar en tevreden over hoe mensen met autisme bejegend worden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.