Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AVL presenteert online historie radiotherapie

Mark van Dorresteijn
Antoni van Leeuwenhoek lanceert, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan, de website Historad.nl. Op de website staat de geschiedenis van honderd jaar radiotherapie.
AVL presenteert online historie radiotherapie

De Historad website beslaat een tijdvak van 1851 tot 2013. Nog niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal, afbeeldingen en foto’s, video’s, bijdragen van historici en vakgenoten maken de geschiedenis van radiotherapie inzichtelijk en toegankelijk voor iedereen. De website omvat meer dan 140 onderwerpen, meer dan 300 foto’s, afbeeldingen, korte films en een uitgebreide literatuurlijst met bronnen en publicaties. ‘Drie jaar lang is een groep oud-medewerkers van ons instituut de geschiedenis ingedoken en is de historische ontwikkeling van de radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek onderzocht’, vertelt Marcel Verheij, medisch clusterhoofd Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek. ‘Het resultaat is spraakmakend en van grote historische waarde.’

Radiotherapie

De website laat de ijkpunten in de geschiedenis van de radiotherapie zien. Verheij: ‘Waar vroeger, door gebrekkige beeldvorming, heel ruime bestralingsvelden moesten worden gegeven, kunnen we tegenwoordig op de vierkante millimeter nauwkeurig een tumor bestralen waarbij de stralingsdosis als het ware kan worden gestuurd om omliggend weefsel te sparen. Het is bijzonder om ook die technologische vooruitgang en daarmee de verbeteringen in de behandeling van patiënten zo helder in de tijd te zien.’

Werkgroep Historad

Historad is het Historisch Genootschap van de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek. De werkgroep is ingesteld in januari 2011. De kern van de werkgroep bestaat uit Riet van der Heide, oud-hoofd radiotherapeutisch laborante; Vera Reijnders, management assistente hoofd cluster radiotherapie; Henk van der Gugten (coördinator), technisch specialist radiotherapie en oud-hoofd technische groep; Bart van Bunningen, oud- radiotherapeut oncoloog; Iain Bruinvis, klinisch fysicus, oud-hoofd klinische fysica en instrumentatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.