Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Babypop vervangt lammetjes voor ECMO-training

Mark van Dorresteijn
In het UMC St Radboud gebruiken artsen en verpleging geen lammetjes meer voor de ECMO-training, een speciale behandeling voor pasgeborenen met ademhalingsproblemen. De proefdieren zijn ingeruild voor een babypop.
Babypop vervangt lammetjes voor ECMO-training

“De nieuwe methode is diervriendelijker, beter te controleren en vaker mogelijk”, stelt kinderarts Arno van Heijst. “Lammetjes werden gebruikt omdat de doorbloeding en het gewicht het meest overeen kwam met een pasgeborene. Maar er kleven toch wat nadelen aan het gebruik van labdieren. Als het lammetje komt te overlijden, moeten we de trainingsdag staken, bovendien brengt het emotioneel gewicht met zich mee. Met de babypop treden deze problemen niet op. Als het fout gaat met de babypop, kunnen we simpel opnieuw beginnen.”

Uniek in de wereld

Nog een voordeel van de babypop is de mogelijkheid om alle variaties en complicaties in de computer na te bootsen. “Hierdoor kunnen we tactischer trainen op techniek, communicatie en teamvaardigheden”, stelt Van Heijst. “Voor zover wij weten is deze methode uniek in de wereld. Volgende week reizen wij af naar Amerika om de babypop te tonen op een grote ECMO-bijeenkomst. Ongeveer 120 centra over de wereld zijn uitgenodigd voor deze bijeenkomst en hopelijk kunnen we andere centra overtuigen van het nut van de nieuwe trainingsmethode.”

ECMO-behandeling

Pasgeboren kinderen kunnen zeer ernstige ademhalingsmoeilijkheden hebben. Dat gebeurt onder andere als er ontlasting in het vruchtwater zat, bij een gat in het middenrif of bij een aangeboren afwijking. Bij dergelijke kinderen wordt de functie van hart en longen tijdelijk overgenomen door een machine, zodat de longen rust krijgen en kunnen herstellen. Het UMC St Radboud is een van de twee Nederlandse ziekenhuizen waar ECMO plaatsvindt. Per jaar krijgen circa 20 pasgeborenen een ECMO behandeling in Nijmegen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

VUmc start masteropleiding samen met ziekenhuizen

Tien innovatietips van deskundigen

NVKF: Kwaliteitswaarborg medische technologie nodig

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.