Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s op de ic krijgen teveel morfine

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Heel jonge baby's die op de intensive care liggen, krijgen te veel morfine toegediend. Kinderen tot 3 jaar die in het ziekenhuis liggen, kunnen daarentegen vaak meer morfine gebruiken dan ze nu standaard krijgen.
Baby's op de ic krijgen teveel morfine

Dat blijkt uit onderzoek van farmacologe Elke Krekels in het Erasmus MC Rotterdam.

Krekels en haar collega’s keken naar de snelheid waarmee morfine het lichaam verlaat. ,,Bij pasgeboren baby’s gaat dat ongeveer half zo snel als bij oudere kinderen. Ze ontdekten ook dat de dosis voor oudere kinderen sneller omhoog moet dan nu gebeurt. Daar is een nieuw rekenmodel voor ontwikkeld.

Krekels en haar collega’s keken naar de snelheid waarmee morfine het lichaam verlaat. Bij pasgeboren baby’s gaat dat ongeveer half zo snel als bij oudere kinderen. Heel jonge kinderen kunnen met een kwart toe van de gangbare hoeveelheid morfine om pijnvrij te blijven. De onderzoekers ontdekten ook dat de dosis voor oudere kinderen sneller omhoog moet dan nu gebeurt. Daar hebben ze een nieuw rekenmodel voor ontwikkeld. Hoogleraar Experimentele Kinderchirurgie Dick Tibboel verwacht dat ic’s overal ter wereld hun doseringen nu gaan aanpassen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.