Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Balkenende krijgt Beweegrede van Ross

Redactie Zorgvisie
Premier Balkenende heeft gisteren een 'Beweegrede' gekregen uit handen van oud-staatssecretaris Clémence Ross van Volksgezondheid, nu directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB).

De ‘Beweegrede’ wil Nederlanders, een dag voordat de koningin de Troonrede uitspreekt, oproepen meer te gaan bewegen. De overheid kan honderden miljoenen besparen en Nederland weer in de top drie van gezondste Europese landen terugbrengen door het bewegen op de crèche, op school, op het werk en in de wijk beter en directer te stimuleren, aldus het instituut.

Arbeidsverzuim

Ross citeerde uit de nog niet gepubliceerde rapportage Sport 2008. Daaruit blijkt dat de overheid honderden miljoenen op de kosten voor arbeidsverzuim en volksgezondheid kan bezuinigen, als Nederlanders zeker dertig minuten per dag bewegen. Van de 24 uren die de dag telt, brengen zij er nu veertien inactief door. Nog geen derde van de kinderen en 60 procent van de volwassenen voldoet aan de norm van respectievelijk zestig en dertig minuten per dag bewegen.

Besparen op gezondheidszorg

Volgens de dertig organisaties die de ‘Beweegrede’ – aangeboden in een houten koffertje – onderschrijven, leidt meer bewegen tot betere schoolprestaties en een betere motoriek. Ook gaat de leefbaarheid van de wijken omhoog en komen er minder gevallen van diabetes voor. Een goed beleid om valpartijen met balanscursussen tegen te gaan kan op de uitgaven voor gezondheidszorg ongeveer 450 miljoen euro besparen, zo hebben de dertig organisaties berekend. (ANP)

Lees ook:

Bestuurders ggz boven Balkenende-norm

Balkenende: ‘Algemene ziekenhuizen moeten specialiseren’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.