Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Balkenendenorm geldt niet voor zorg

De zogeheten Balkenendenorm geldt niet voor bestuurders van zorginstellingen en –verzekeraars. De wettelijke norm, die per januari 2011 moet ingaan, zal wel bindend zijn voor bestuurders van andere publieke instellingen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend gemaakt.
Balkenendenorm geldt niet voor zorg

Minister Guusje ter Horst heeft een wetsvoorstel gedaan met drie ‘beloningsregimes’ voor topfunctionarissen. Onder het eerste regime vallen bestuurders die niet meer dan de Balkenendenorm van 181.773 euro mogen verdienen. Dit zal bijvoorbeeld gelden voor de publieke omroep, drinkwaterbedrijven en woningbouwcorporaties. Uitzonderingen zijn enkel mogelijk met instemming van de volledige ministerraad.

Geen norm

Het tweede beloningsregime volgt de voor een bepaalde sector geldende norm, die wordt vastgesteld door de vakminister. Hier gaat het bijvoorbeeld om verzorgingshuizen en ziekenhuizen. De minister van Volksgezondheid moet dan bepalen welke norm dat is. Onder het derde regime vallen instellingen waarvoor het kabinet geen norm hanteert: de zorgverzekeraars. De uiteindelijke wet geeft de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid de beloningsnorm te handhaven. In het uiterste geval kunnen beloningen worden teruggevorderd. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

Geen controle bonus-malusregeling

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.