Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bankroet dreigt voor Duitse ziekenfondsen

Mark van Dorresteijn
Voor circa tien Duitse ziekenfondsen dreigt een faillissement. Oorzaak is de invoering van een nieuwe premiestructuur in 2009, waardoor ziekenfondsen tot veertig procent van hun verzekerden verliezen. Nederland moet het Duitse voorbeeld volgen om de concurrentie tussen zorgverzekeraars te stimuleren.
Bankroet dreigt voor Duitse ziekenfondsen

Dat zeggen de hoogleraren Eric Schut en Wynand van de Ven in een artikel in het ESB-magazine. Het artikel staat vanaf 10.00 uur op de ESB-website.

Volledig inkomensafhankelijke premie

De totaal verwachte uitgaven van de Duitse ziekenfondsen worden sinds 2009 gedekt door een uniforme inkomensafhankelijke premie. Deze was in 2010 14,9 procent van het bruto-inkomen tot een inkomensgrens van 3750 euro per maand. De premiebijdragen worden gestort in een fonds waaruit ziekenfondsen een risicogerelateerde bijdrage ontvangen, vergelijkbaar met het Nederlandse vereveningsstelsel. Die bijdragen zouden genoeg moeten zijn om de kosten te dekken. Maar in werkelijkheid blijken sommige ziekenfondsen geld tekort te komen. Zeker sinds de Duitse landelijke overheid de premie in juli 2009 verlaagde, zodat nog maar 98 procent van de uitgaven van ziekenfondsen is gedekt.

Verlies miljoen verzekerden

Hierdoor stonden ziekenfondsen voor de keuze om twee procent efficiënter te werken of de eigen premie te verhogen. Tien ziekenfondsen die zich genoodzaakt zagen om een maandpremie van acht euro in te voeren, werden genadeloos afgestraft. Zij verloren bijna een miljoen van hun oorspronkelijk aantal van circa elf miljoen euro. Een van de grootste Duitse ziekenfondsen, DAK uit Hamburg met meer dan zes miljoen verzekerden, raakte in vijf maanden tijd een half miljoen klanten kwijt. Een ander ziekenfonds zag zijn verzekerdenbestand zelfs met veertig procent afnemen. Duitse deskundigen zeggen in de media (Der Spiegel en Welt Online) dat zwakke ziekenfondsen binnen afzienbare tijd failliet gaan of worden overgenomen.

Verzekeraars scherp houden

De les voor Nederland is dat consumenten wel degelijk bereid zijn over te stappen als ze een relatief klein bedrag van acht euro per maand moeten bijbetalen, licht Schut toe. Hij vindt dat Nederland ook een volledig inkomensafhankelijke premie zou moeten invoeren om verzekeraars scherp te houden. “Zeker als die premie maar 99 procent van de kosten dekt, stimuleert dat hen om efficiënter in te kopen. De mobiliteit onder Nederlandse verzekerden is zo laag dat zorgverzekeraars in de verleiding komen om straffeloos de premie te verhogen.”

Kaalslag

Schut verwacht geen kaalslag onder verzekeraars zoals in Duitsland. “Op de Duitse markt zijn circa 160 ziekenfondsen. Dat is verhoudingsgewijs heel veel. Nederland heeft de fusiegolf al achter de rug.” Nog een verschil is dat Nederlandse zorgverzekeraars veel meer mogelijkheden hebben dan de Duitse ziekenfondsen om met een efficiënte zorginkoop hun zorgkosten te beïnvloeden. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Duits ziekenhuis verwacht sterke toename Nederlanders

UVIT contracteert Duitse ziekenhuizen

Ouderenzorg naar Duits voorbeeld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.