Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandelaren en patiënten willen flexibele inzet e-health’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Online psychologische interventies bestaan nog te vaak uit een-op-een vertalingen van standaard behandelprotocollen en moduleonderdelen. Hierdoor krijgen zorgverleners en patiënten te weinig ruimte om de inhoud van de behandeling op maat te snijden voor de individuele patiënt.
Mental e-health
Jana Kötter

Dat concludeert psycholoog Stijn Friederichs van TelePsy uit Maastricht. Hij enquêteerde vijftig ggz-professionals. Zij hebben vooral behoefte aan losse e-health-onderdelen, terwijl veel ggz-aanbieders zich richten op het digitaliseren van geprotocolleerde modules.

Mental e-health als aanvulling
De bevindingen sluiten volgens Friederichs aan bij de resultaten van ander recent onderzoek (van Van der Vaart en collega’s) naar de wensen van behandelaren en patiënten in de ggz met betrekking tot digitale zorg. ‘In die studie gaven behandelaren aan dat digitale zorg flexibel inzetbaar zou moeten zijn. De standaard-patiënt bestaat immers niet. Het simpelweg kopiëren van standaard therapieprotocollen naar online programma’s is daarom onwenselijk. Ook voor patiënten is het belangrijk dat e-mental health wordt ingezet als aanvulling op de reguliere behandeling en niet op zichzelf staat of de hele behandeling overneemt. E-health moet op elk moment, in elke gewenste vorm en hoeveelheid, inzetbaar zijn binnen de behandeling.’

E-health kosteneffectiever
E-mental health kan leiden tot betere en kosteneffectievere zorg, vertelt Friedrichs. Hij ziet vaak een verbetering in de behandelrelatie. Patiënten voelen zich meer betrokken bij de behandeling en hebben het gevoel er meer controle over te hebben. ‘De combinatie van e-health met reguliere behandeltrajecten zou ook kosteneffectiever zijn, veronderstellen lopende studies, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. We moeten er wel voor waken dat e-health een doel op zich wordt. Het is een hulpmiddel voor patiënten en zorgverleners. Als je e-health op die manier toepast, ontstaan er mogelijkheden om de kwaliteit en de kosteneffectiviteit van zorg te verbeteren.’

Database e-health in ggz
Friederichs, eerder gepromoveerd op e-health, werkt bij TelePsy aan een database met losse e-mental healthtoepassingen, zoals educatievideo’s en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie of mindfulness. Zorgverleners en patiënten kunnen deze onderdelen naar behoefte inzetten binnen het individuele behandeltraject. Met Maastricht University doet hij onderzoek naar deze meer flexibele invulling van e-mental health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.