Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling depressie levert 436 miljoen op

Mark van Dorresteijn
De behandeling van depressie levert de samenleving naar schatting 436 miljoen euro op door een hogere arbeidsproductiviteit van werknemers. Zo blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland naar de economische baten van geestelijke gezondheidszorg voor mensen met depressie.
Behandeling depressie levert 436 miljoen op
Foto: Stockxchng

Depressie heeft de hoogste ziektelast in Nederland (8,2 procent van het totaal) en is daarmee groter dan hart- en vaatziekten of kanker. De kosten voor de behandeling zijn relatief gering. Voor de behandeling van deze volksziekte geeft Nederland ongeveer 1 procent van het beschikbare budget in de gezondheidszorg uit (966 miljoen euro op 93 miljard).

Depressie

Werknemers met een depressie hebben meer verzuimdagen en zijn minder productief. Wanneer mensen met een depressie snel en goed worden behandeld, stijgt hun productiviteit ook sneller. Het onderzoek maakt aannemelijk dat de behandeling van depressie daardoor de Nederlandse economie 436 miljoen euro oplevert. Dat terwijl nog niet iedereen met depressie wordt behandeld.

Verwachte opbrengsten

Naar verwachting zijn de totale opbrengsten van de behandeling waarschijnlijk veel hoger, omdat andere baten niet zijn onderzocht. Zo hebben mensen met een depressie meer kans op hart-vaat-ziekten en is er vaker sprake van schooluitval bij jongeren met depressie. Naar verwachting bespaart vroegtijdige opsporing en behandeling van depressie de samenleving dus nog veel meer kosten. De Europese commissie heeft uitgezocht dat het goed inzetten van preventie en behandeling van deze ziekte bij werkenden 130 miljard euro per jaar kan opleveren binnen Europa. De opbrengsten van de ggz zijn tot nu toe minder goed onderzocht. Met dit onderzoek zet GGZ Nederland naar eigen zeggen een volgende stap om als sector inzichtelijk te maken wat de investeringen in ggz opleveren voor de Nederlandse samenleving.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.