Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Behandelplaatsen zelf creëren’

DEN HAAG - Minister Hoogervorst vindt dat hulpverlenersinstellingen zelf de wachttijd in de verslaafdenzorg kunnen terugdringen door 240 extra behandelplaatsen te creëren met bestaande middelen.

Een kwart van de verslaafden dat bij de verslavingszorg aanklopt, moet langer dan een maand wachten op een eerste gesprek met een hulpverlener. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland dat minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Wachttijd

Volgens de minister duurt het vaak ook lang voordat de echte behandeling begint. Voor 65 tot 70 procent van de mensen duurt dit langer dan dertig dagen. Vooral de vraag naar opname in laagdrempelige klinieken, vormen van beschermd wonen en hulp voor jongeren is groter dan het aanbod. Maar Hoogervorst denkt dat daar wel wat aan te doen is.

Extra behandelplaatsen

Volgens de bewindsman zijn er ongeveer 240 extra behandelplaatsen en 25.000 extra hulpverleningscontacten op straat nodig voor de jongeren. Wat hem betreft hoeft dat geen probleem te zijn. Het ministerie heeft de hulpverleningsinstellingen er op gewezen dat er mogelijkheden zijn om de capaciteit voor jongeren uit te breiden. Hoogervorst wijst er verder op dat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben en dat de verslaafden recht hebben op tijdige zorg. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.