Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Belangenverstrengeling WHO tijdens Mexicaanse griepepidemie

Mark van Dorresteijn
Bij de afhandeling van de crisis rond de Mexicaanse griep heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar eigen regels geschonden en was er sprake van belangenverstrengeling. Dat schrijft het medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ).
Belangenverstrengeling WHO tijdens Mexicaanse griepepidemie

Experts die door de WHO waren ingehuurd om de risico’s rond de ziekte te beoordelen, werden tevens als adviseurs betaald door twee bedrijven van de farmaceutische industrie die vaccins tegen Mexicaanse griep produceerden. Nadat de WHO-experts in juni 2009 verklaarden dat er een pandemie was uitgebroken, sloegen regeringen wereldwijd voor miljarden euro’s aan vaccins in. Veel doses bleven ongebruikt, omdat het virus veel minder dodelijk bleek te zijn dan eerst werd gevreesd.

Beïnvloeding industrie

De WHO houdt de naam van de experts geheim, naar eigen zeggen om beïnvloeding door de industrie te voorkomen. Het BMJ kwam de praktijken op het spoor in samenwerking met Britse onderzoeksjournalisten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Sprenger stapt uit race voor post WHO

Nederland verkoopt negentien miljoen griepvaccins

Griepvaccins onnodig verspild

‘Klink gooit een half miljard weg met griepvaccins’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wil je ook wakker worden? Lees dan eens “He dokter, word wakker!” van Umut Efren Nefertiti, ontluisterende feiten die de gezondheidszorg zoals we deze kennen onderuit halen. We zijn goed ziek in het westen. Liever geldelijk gewin dan gezondheid. De portemonnaie van artsen en producenten van medicijnen gaat echt wel boven ons welzijn. We horen de waarheid bijna niet. Natuurlijke geneeskunst wordt afgedaan als alternatief. En gevaarlijk. Als je ziet hoeveel mensen ziek zijn en sterven van onze westerse ‘geneeskunst’, dan zou ik dat eerder kwakzalverij willen noemen. Maar de lobbies zijn machtig.
    Lees ook eens “the China study”.
    Vertrouw niet op mensen die belang hebben bij jouw geld, ga voor je gezondheid.

  3. Het verbaast mij te moeten lezen dat WHO mensen inhuurt, ik dacht te kunnen vertrouwen op de expertise van de WHO zelf. Als de WHO zegt dat we aan de vaccinatie moeten neem je dat maar aan, want op wie zou je anders af moeten gaan?
    Bedankt WHO, voor het vernielen van mijn vertrouwen in “onafhankelijke” en “deskundige” organisaties. Volgende keer zal ik afgaan op hetgeen Henk & Ingrid mij op internet vertellen. Minstens zo betrouwbaar, lijkt het

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.