Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belgen ruiken geld door medisch toerisme

BRUSSEL - Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, ziet geld in het internationaal medisch toerisme, aldus de Volkskrant. De ziekenhuizen in België zouden immers genoeg lege bedden hebben om jaarlijks 50.000 extra buitenlandse patiënten te behandelen.

Mochten ze daarin slagen, dan levert dat vijfduizend nieuwe banen op voor artsen, aldus het VBO.

35.000

Het land ontvangt nu al elk jaar rond de 35.000 buitenlandse patiënten, waarvan, aldus de Volkskrant, ruim de helft Nederlanders zijn. Onze zuiderburen kennen op dit moment amper wachtlijsten en beschikken over een veel goedkopere medische zorg.

Operaties

De Nederlanders reizen voor onder meer staaroperaties en heup- en knieprothesen naar het zuiden af.

Nog geen reclame

Voor de tienduizenden medisch toeristen die België nu ontvangt, heeft België geen reclame gemaakt. VBO-topman Rudi Thomaes verwacht er veel van als België werkelijk reclame zou gaan maken. België zou dan kunnen uitgroeien tot een Healthcare Services Valley, aldus Thomaes in de Volkskrant. “Internationale medische dienstverlening is een motor voor economische groei.”

Marktpotentieel

De VBO-topman beschikt over klinkende cijfers. “Volgens de Universiteit Gent is er een marktpotentieel van liefst 100.000 EU-patiënten per jaar.”

Afrika en Midden-Oosten

Thomaes ziet ook een markt in welgestelde patiënten uit Afrika en het Midden-Oosten, al zouden zij zouden waarschijnlijk meer moeten betalen voor hun behandeling dan EU-burgers.

Steeds meer bedden vrij

Ook de ziekenhuizen lijken niet vies van het idee, aldus de Volkskrant. Prof. Guy Durant, de baas van het Brusselse academisch ziekenhuis Saint-Luc, stelt dat er steeds meer bedden vrijkomen, doordat de duur van opnamen daalt. “Nu hebben onze ziekenhuizen gemiddeld 1 tot 1,5 procent buitenlandse patiënten. We moeten daar geen 30 procent van maken, maar een groei tot 6 à 9 procent is reëel.”

Kanttekeningen

De ziekenhuisbaas ziet het, volgens de Volkskrant, niet zitten dat België zich vanuit een marktbenadering specialiseert in bijvoorbeeld plastische chirurgie. “Evenmin moeten we buitenlandse patiënten langdurig opvangen, waardoor zij afgesneden raken van hun familie. “ Volgens Durant zou dit al gebeuren in sommige rijke landen die hun Alzheimerpatiënten ‘exporteren’ naar lagelonenlanden, aldus de krant. (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.