Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

België stelt gedragscode vrije keuze op

De Belgische orde van gynaecologen heeft een gedragscode opgesteld die het onmogelijk maakt bij spoedeisende hulp het geslacht van de arts te kiezen. Nu weigeren allochtone mannen vaak een mannelijke arts voor hun zwangere vrouw.

Dat meldden de Vlaamse kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk zaterdag. De gedragscode kan nog deze lente in alle Belgische kraamklinieken worden ingevoerd.

Het Brusselse Brugmannziekenhuis stelt dat wekelijks minstens één allochtone vrouw niet in het ziekenhuis kan bevallen, omdat er geen vrouwlijke arts beschikbaar is. Patiënten die zich inschrijven in een kraamkliniek moeten voortaan de gedragscode ondertekenen, waarmee ze akkoord gaan met zowel een vrouwelijke als een mannelijke arts bij onderzoek of bevalling.

In Nederland kan een arts alleen de keuze van de patiënt negeren wanneer het belang van het kind in het geding is. (ANP)

Lees ook:

KNMG past richtlijn vrije artsenkeuze aan

Vrije artsenkeuze in het geding

Uitzending NOVA over vrije artsenkeuze

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.