Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bemiddeling over werkdruk in ziekenhuizen blijft uit

Mark van Dorresteijn
Het personeel en de directies van vijftien ziekenhuizen gaan nog niet in overleg over de werkdrukverlaging voor OK-personeel. De rechter verzocht beide partijen om onder leiding van een mediator met elkaar in overleg te gaan. Dat meldt dagblad BN De Stem.
Bemiddeling over werkdruk in ziekenhuizen blijft uit

Het hoger beroep werd aangespannen door de verenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV), nadat ze in een eerder stadium bij de kortgedingrechter ongelijk hadden gekregen. De werknemers willen een plan van de ziekenhuizen ongedaan maken om gezamenlijk operatieassistenten en anesthesiemedewerkers op te leiden en in te zetten.

Convenant

Voorheen was het gebruikelijk dat de ziekenhuizen als concurrenten tegen elkaar opboden in een poging nieuw personeel te werven. Dat gebeurde onder meer door medewerkers extra toeslagen en premies boven op het cao-loon in het vooruitzicht te stellen. Dat is nu veranderd en vastgelegd in een convenant. De directies zeggen het geld dat ze hiermee besparen, te gaan gebruiken voor het opleiden van extra personeel.

Nauwelijks effect op werkdruk

Volgens de beroepsverenigingen hebben de ziekenhuizen zonder overleg met de beroepsverenigingen onderling afgesproken verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden af te schaffen. Hierdoor zouden de directies zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Bovendien zou de maatregel nauwelijks effect hebben op de werkdruk. De beroepsorganisaties vrezen door nog hogere werkdruk gevaarlijke situaties in operatiekamers voor personeel en patiënten. Advocaat Mariël Verhoeven meldt namens de beroepsverenigingen dat zij in ieder geval bereid zijn tot mediation.

Wegkopen

Willem Wiegersma, directielid van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en woordvoerder namens de vijftien ziekenhuizen, zegt tegenover het dagblad dat de bereidheid om te overleggen wel degelijk aanwezig is. “Maar dan wel op basis van de afspraken zoals de vijftien ziekenhuizen die vorig jaar juni hebben gemaakt. We beginnen niet meer van voren af aan.” Volgens Wiegersma moet er een eind komen aan de situatie dat ziekenhuizen nieuw personeel voor de operatiekamers voor 40.000 euro opleiden om vervolgens te moeten zien dat een ander ziekenhuis dat personeel doodleuk wegkoopt. “Dat willen wij niet langer en daarom zijn vorig jaar die afspraken gemaakt. Daar willen wij niet op terugkomen.”

De rechtbank in Den Bosch doet op 4 mei uitspraak. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

Hoger beroep over convenant ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Het is triest , dat zulke kwesties via de Rechter moeten lopen.Waar blijft de Vakbond ? Die heeft ervaring om goede afspraken te maken met werkgevers over o.a. opleidingen , werkdruk, carriereplanning ;uitwisselen van kennis in de zorg. Het woord ” wegkopen ” ken ik niet in de zorg . ( zelf werkzaam in de zorg 40 jaar ). Als Zorginstelling moet je kennis kunnen uitwisselen met je collega-ziekenhuizen.Kwestie van organiseren met elkaar . NVZ heeft daar een rol in !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.