Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ben Crul verlaat Medisch Contact voor verzekeraar

Hoofdredacteur Ben Crul gaat Medisch Contact verlaten. Per 1 oktober van dit jaar wordt hij senior medisch adviseur bij de Centrale Zorginkoop Medisch Specialistische Zorg van zorgverzekeraar Achmea.
Ben Crul verlaat Medisch Contact voor verzekeraar

Ben Crul: “Ik heb mijzelf altijd voorgehouden dat ik alleen bij Medisch Contact zou vertrekken als een nóg leukere baan op mijn weg zou komen. Dat zou erg moeilijk worden, wist ik. Tot Achmea zich aandiende met deze ‘uit-de-grond-stampfunctie’ voor de medisch- en zorginhoudelijke invulling van hun zorginkoop. Dus nu ga ik voor de lezers van Medisch Contact niet alleen schrijven en publiceren over verbetering van de gezondheidszorg, maar dat proces met hen ook daadwerkelijk vormgeven. Dat blijft voor mij de uitdaging als arts, met dezelfde passie voor de zorg, alleen nu in een hele andere rol.”

Medisch Contact

Crul is sinds 1997 hoofdredacteur van Medisch Contact. Voordien was hij huisarts in Leiden, hoofdinspecteur der Mijnen en bestuurslid van de LHV. Bij zijn aantreden zei hij destijds dat MC het enige blad was dat had bewezen de uiteenlopende groepen binnen de artsengemeenschap met elkaar te kunnen verbinden. Hij zei eraan te willen meewerken die functie te behouden en te willen uitbouwen. Dat is hem gelukt: onder zijn leiding ontwikkelde Medisch Contact zich tot het meest gelezen artsenblad in Nederland. Crul heeft daarbij steeds de redactionele onafhankelijkheid van Medisch Contact benadrukt die de KNMG in het redactiestatuut van het blad heeft gewaarborgd. Crul kon het blad daardoor een duidelijk journalistiek profiel geven.

LOF-prijs

Voorwaarde was wel, zo besefte Crul al snel, dat het blad niet stil bleef staan. Dat kon alleen door Medisch Contact een multimediaal karakter te geven. Behalve de gedrukte versie, kreeg de titel in de jaren dat Crul hoofdredacteur was, een website, nascholing via webtv, een blad voor studenten (Arts in Spe) en een boekenreeks. In 2010 won Medisch Contact met dit portfolio, samen met de website van Artsennet, de LOF-prijs voor beste en meest veelzijdige Nederlandse vakblad en onlineproducties.

Trots

Crul kijkt met gepaste trots terug op wat hij heeft bereikt: “Als je als voormalig huisarts, zonder ervaring met bladen maken, met je redactie de prijs voor beste vaktitel wint dan geeft dat een kick. Maar ook dat onderzoek uitwijst dat voor ruim een derde van alle artsen het ontvangen van Medisch Contact de doorslaggevende reden is om lid te worden van hun beroepsvereniging.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

VWS: ‘EPD-artikel Medisch Contact onjuist en tendentieus’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.